Svet 9.6.2015 5:00

V Budimpešti na ogled barvne fotografije Roberta Cape

Budimpešta, 9. junija - V Budimpešti je v Centru za sodobno fotografijo na ogled razstava barvnih fotografij madžarskega fotografa in fotoreporterja Roberta Cape (1913-1954). Na ogled je več kot 100 njegovih barvnih posnetkov, piše madžarska tiskovna agencija MTI.

Po besedah kuratorice razstave Cynthie Young je Capa začel barvni film uporabljati kmalu zatem, ko se je pojavil leta 1936. Ker je med drugo svetovno le stežka prodal barvne fotografije, ga je začasno opustil ter ga začel ponovno uporabljati šele po letu 1946. Kot je še povedala, so za razstavo digitalno restavrirali originalne barve na fotografijah.

V Budimpešti je na ogled nekaj fotografij, ki jih je Capa med 2. svetovno vojno posnel v Veliki Britaniji, Tuniziji in Italiji, pa tudi nekaj posnetkov, ki jih je Capa posnel pred smrtjo v Indokini. Razstavljeni so tudi portreti znanih osebnosti, kot so bili španski umetnik Pablo Picasso, švedski režiser Ingmar Bergman in italijanski režiser Roberto Rossellini.

Robert Capa s pravim imenom Andrei Friedman se je rodil v Budimpešti. Po študiju je delal v Berlinu kot fotografski asistent. Leta 1933 je emigriral v Pariz in tam skušal zbuditi pozornost s prodajo fotografij pod imenom izmišljenega ameriškega bogataša, ki ga je poimenoval Robert Capa. Zvijača je bila kmalu odkrita, toda to ime je ohranil kot psevdonim.

Že v španski državljanski vojni se je izkazal kot senzibilen in likovno nadarjen fotoreporter. Med 2. svetovno vojno je za ameriško revijo Life dokumentiral boje v Afriki, na Siciliji in v Italiji, zavezniške vojake pa je spremljal tudi pri invaziji v Normandijo. Njegovi posnetki sodijo med najbolj dramatične dokumente tega svetovnega spopada.

Leta 1947 je s fotografoma Henrijem Cartier-Bressonom in Davidom Seymourjem ustanovil prvo mednarodno fotografsko agencijo Magnum Photos. Umrl je kot žrtev pehotne mine med vojno v Indokini.