Svet 10.6.2015 6:00

Mineva 100 let od rojstva ameriškega pisatelja Saula Bellowa

Montreal, 10. junija - Na današnji dan se je pred 100 leti rodil ameriški pisatelj Saul Bellow. Nobelov nagrajenec za književnost je zaslovel z romani, kot sta Herzog in Humboldtova oporoka. V svojih delih se je pogosto podajal na pot iskanja bistva človekovega bivanja. Veliko vlogo je v njih imela tudi izkušnja priseljevanja v Ameriko, še posebej Judov.

Ljubljana. Nalivno pero, pisateljstvo, pesništvo, literatura, zvezek, zapiski. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Nalivno pero, pisateljstvo, pesništvo, literatura, zvezek, zapiski.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kritiki so Bellowa cenili kot enega izmed najbolj pomembnih kronistov življenja ameriških intelektualcev judovskega rodu. K njegovim literarnim zaslugam prištevajo izoblikovanje literarnega junaka, ki ga opredeljuje močan intelekt.

Njegov kolega Philip Roth je Belowa ob njegovi smrti leta 2005 skupaj z Williamom Faulknerjem označil za "hrbtenico ameriške književnosti 20. stoletja".

Bellow se je rodil v kraju Lachine blizu Montreala v Kanadi kot četrti otrok v judovski družini, ki se je priselila iz Rusije. Od leta 1924 je živel v Chicagu. Po študiju sociologije in antropologije na univerzi v Chicagu je poučeval na univerzah v Wisconsinu in Bostonu. Med II. svetovno vojno je služil v mornarici.

Prodor v veliko pisateljsko kariero se mu je posrečil pri 29 letih s kratkim romanom Dangling Man. Ko je nato leta 1953 izšla njegova knjiga Dogodivščine Augieja Marcha, je ameriška kritika skoraj 800 strani dolgi roman izbrala za najboljše literarno delo tistega leta.

Leta 1965 je izšel tragikomični roman Herzog, ki ga nemalo poznavalcev šteje za njegovo najboljše delo. Deset let pozneje je Bellow s Humboldtovo oporoko dosegel vrhunec slave. Pisatelj je s tem romanom o dvomu intelektualca v družbo dokazal globoko "človeško razumevanje", je presodila Švedska kraljeva akademija, ko mu je zato leta 1976 podelila Nobelovo nagrado.

Roman Herzog je od leta 1966 tudi v slovenskem prevodu Mire Mihelič, Humboldtova oporoka pa je v prevodu Dimitrija Rupla izšla leta 1979. Poleg njiju so v slovenskem prevodu dostopni še njegovi romani Dogodivščine Augieja Marcha, Henderson, kralj dežja in Dekanov december.

Bellow je napisal še vrsto leposlovnih in esejističnih knjig ter zanje prejel številna priznanja.