Slovenija 10.6.2015 10:00

V Centru in Galeriji P74 razstava dobitnikov nagrade skupine OHO

Ljubljana, 10. junija - V Centru in Galeriji P74 bodo ob 19. uri odprli razstavo dobitnikov nagrade skupine OHO 2006-2015. Postavitev, ki so jo pripravili ob 10-letnici podeljevanja nagrade, so naslovili Ne jej rumenega snega!. Na ogled bo do 1. julija.

Dosedanji dobitniki nagrade skupine OHO so Sašo Sedlaček, Luiza Margan in Miha Presker, Mladen Stropnik, Ana Čigon, Maja Hodošček, Beli Sladoled, Tomaž Furlan, Veli Silver, Staš Kleindienst, Lenka Đorojević in Matej Stupica.

Nagrada skupine OHO je osrednja nacionalna nagrada, namenjena podpori in promociji mladih vizualnih umetnikov. Ustanovil jo je Zavod P.A.R.A.S.I.T.E., ki od leta 1999 deluje na področjih vizualne, intermedijske in glasbene umetnosti. Podeljuje jo v sodelovanju z mednarodnima partnerjema Foundation for Civil Society in Trust for Mutual Understanding iz New Yorka.

Kot so zapisali, se je vse skupaj začelo leta 1989 v Pragi v sodelovanju med tedanjim češkim predsednikom in umetnikom Vaclavom Havlom in predsednico organizacije Foundation for Civil Society Wendy Luers. Slovenija pa se je družini nagrad pridružila leta 2006.

Nagrado so poimenovali po umetniški skupini OHO, najpomembnejši neoavantgardni skupini, ki je v lokalno okolje uvedla radikalne novosti in povzročila popoln pretres. Njihovo nekonformistično delovanje in izviren opus sta temeljila na kompleksnem teoretskemu razmisleku in kritični konceptualistični analizi.

Nagrada je v desetih letih dosegla izjemen uspeh in odličen odziv. Na javnih razpisih za nagrado je doslej sodelovalo več kot 300 mladih umetnic, umetnikov in umetniških skupin iz vse Slovenije. V strokovnih žirijah so gostili več kot 30 umetnikov, teoretikov, umetnostnih zgodovinarjev in kustosov iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Avstrije in Nemčije.

Nagrada mladim ustvarjalcem prinaša izkušnjo šesttedenskega bivanja in ustvarjanja v New Yorku. To je pomembna učna ura o delovanju umetnostnega sistema, srečevanja s pomembnimi muzejskimi direktorji, navezovanja novih stikov s kustosi, umetniki. Ob povratku nagrada omogoča še samostojno predstavitev v Centru in Galeriji P74, sponzor nagrade pa odkupi zmagovalčevo delo.

Zavod P.A.R.A.S.I.T.E. je z nagrado skupine OHO tudi soustanovitelj mednarodne mreže YVAA - Young Visual Artists Awards in soustanovitelj organizacije Center for Exchange in Visual Arts.