Slovenija 10.6.2015 10:52

Na Ljubljanskem gradu fotografije podvodnega sveta

Ljubljana, 10. junija - V Galeriji S na Ljubljanskem gradu bodo ob 19. uri odprli razstavo Podvodni svet skozi oči fotografov National Geographica Slovenija. Na njej so predstavljene fotografije Boruta Furlana, Mateja Vraniča, Andreja Vojeta in Arneja Hodaliča, ki so svoje podvodne fotografije objavljali v slovenski izdaji revije National Geographic.

Ljubljana. Ljubljanski grad. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljanski grad.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Revija National Geographic je prvo podvodno barvno fotografijo na svetu objavila že leta 1926 in odtlej je mogoče reči, da National Geographic tudi na tem področju že desetletja postavlja standarde za najboljše podvodne posnetke vseh časov, so zapisali v javnem zavodu Ljubljanski grad.

Furlan je sinonim za slovensko podvodno fotografijo in sodi v sam svetovni vrh na tem področju. Je dobitnik številnih mednarodnih nagrad in priznanj, med njimi nagrade za najboljšo naravoslovno reportažo vseh lokalnih izdaj revije National Geographic leta 2014.

Vranič je paradni fotograf slovenske izdaje National Geographica v t.i. wildlife ali naravoslovni fotografiji. Doslej je v tej reviji objavil sedem zgodb, za številne je prejel t.i. priznanje Best Edit, ki ga podeljujejo v uredništvu lokalnih izdaj National Geographica v Washingtonu. Resda ni specializiran za podvodne posnetke, a so tudi njegove podvodne fotografije, ki nastajajo v sklopih reportaž o kopenskih živalih, izjemne in brez primere.

Voje je izkušen podvodni fotograf s številnimi razstavami in objavami, za njim je veliko potopov in predvsem objav v številnih tiskanih in elektronskih medijih.

Hodalič je svojo ljubezen do reportaž prenesel tudi v podvodno fotografijo in pod gladino ga zanimajo predvsem najrazličnejše zgodbe. Podvodno reportažo iz reke Ljubljanice so mu kot prvemu slovenskemu fotografu objavili tudi v izvirni izdaji National Geographica.

Z razstavo, ki jo odpirajo drevi, pripravili pa so jo skupaj z revijo National Geographic Slovenija, na Ljubljanskem gradu nadaljujejo s sklopom fotografskih razstav na temo dežele, ljudje - narava, čudesa. V njem so leta 2012 pripravili razstavo svetovno priznanega fotografa Steva McCurryja, leta 2013 indijske fotografije ter fotografije o skrivnostih reke Ljubljanice Arneja Hodaliča in lani razstavo National Geographic - 50 najboljših fotografij.

Razstava Podvodni svet skozi oči fotografov National Geographica Slovenija bo na ogled do 20. septembra.