Svet 11.6.2015 6:00

V Muzeju mesta Dunaj razstava ob 150. obletnici Ringstrasse

Dunaj, 11. junija - V Muzeju mesta Dunaj bodo danes odprli razstavo, posvečeno 150. obletnici odprtja dunajske Ringstrasse. Postavitev z naslovom Ring - pionirska leta čudovitega bulvarja prek načrtov, skic, modelov in fotografij pripoveduje predvsem o času pred uradnim odprtjem Ringstrasse 1. maja 1865.

Avstrija. Avstrijska prestolnica Dunaj. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Avstrija.
Avstrijska prestolnica Dunaj.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Gradivo, veliko ga bo razstavljenega prvič, priča o sočasnem obstoju starega in novega Dunaja, o gradbiščih in praznih parcelah, o rušenju starih in gradnji novih stavb. Na razstavi predstavljene podobe pričajo tudi o spreminjajoči se tedanji družbi.

Gradnja Ringstrasse je bila velik državni projekt in je postala oder za dunajsko novo in samozadostno buržoazijo, ki je odigrala pomembno vlogo v zadnjih letih habsburške monarhije, piše na spletni strani muzeja.

Gradnjo številnih javnih stavb ob Ringstrasse so financirali z denarjem od prodaje gradbenih parcel zasebnim investitorjem. Dunaj se je za nekaj let spremenil v ogromno gradbišče, laboratorij za novo arhitekturo. S številnimi reprezentativnimi stavbami v historičnih slogih, ki so bili v tistem času izjemno priljubljeni, je bila zgrajena via triumphalis habsburške monarhije, še piše na spletni strani muzeja.

Zgodovina Ringstrasse sega v leto 1857, ko je Franc Jožef ukazal tedanje vojaško zemljišče z obzidjem okrog središča mesta nadomestiti z razkošnim bulvarjem in reprezentativnimi stavbami ter tako povezati mestno središče s predmestjem. Na mednarodnem natečaju so izbrali najboljše osnutke za ureditev te 57 metrov široke in pet kilometrov dolge krožne aleje, obdane z javnimi stavbami, trgi in parki. Za uresničitev celotnega projekta so izbrali najboljše arhitekte, med katerimi so bili Theophil von Hansen, Heinrich von Ferstel, Gottfried Semper in Carl von Hasenauer.

Od začetka gradnje do delnega uradnega odprtja 1. maja 1865, ki se ga je udeležil tudi Franc Jožef s soprogo Sisi, je trajalo le sedem let, celotna gradnja pa je potekala več kot pol stoletja. Največji gradbeni projekt v zgodovini Dunaja sedaj tako predstavlja prehod od fevdalnega rezidenčnega mesta v evropsko prestolnico in velja za enega najlepših bulvarjev na svetu.

Ob Ringstrasse so nanizane najpomembnejše stavbe na Dunaju, kot so Dunajska državna opera, Hofburg, Umetnostnozgodovinski in Prirodoslovni muzej, parlament, mestna hiša, univerza, Burgtheater, cerkev Votivkirche, borza ter številne razkošne palače, parki in vrtovi.