Svet 12.6.2015 6:00

Na dražbo plakati iz prve svetovne vojne

New York, 12. junija - Pri avkcijski hiši Guernsey's za 30. junij in 1. julij napovedujejo dražbo, na kateri bodo ponudili 2000 plakatov iz 15 držav, s katerimi so v času prve svetovne vojne mobilizirali in vzpodbujali ljudi k podpori vojni. Med posterji je tudi plakat strička Sama z uperjenim prstom in zapisom: "I Want You for U.S. Army" (Hočem te v ameriški vojski).

***Fotografija ni na voljo za nakup. Za pridobitev pravic do uporabe kontaktirajte marketing@sta.si*** Komen, Kobdilj. Druga svetovna vojna. Avstro-ogrske poljske havbice kalibra 105 mm pri Kobdilju. Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije Arhiv Muzej novejše zgodovine Slovenije

***Fotografija ni na voljo za nakup. Za pridobitev pravic do uporabe kontaktirajte marketing@sta.si***
Komen, Kobdilj.
Druga svetovna vojna.
Avstro-ogrske poljske havbice kalibra 105 mm pri Kobdilju.
Foto: Muzej novejše zgodovine Slovenije
Arhiv Muzej novejše zgodovine Slovenije

Na dražbi bo med drugim na voljo tudi francoski plakat z delavkami v pralnici in zapisom Štiri leta v vojni, piše britanski časnik The Guardian.

Po besedah vodje avkcijske hiše Guernsey's Arlana Ettingerja izbor ponuja najboljšo zbirko tovrstnih plakatov na svetu, saj predstavlja vpletenost različnih držav v veliki vojni.

Za posamezne plakate z zelo različnimi tematikami, od nabiranja sredstev za nakup hrane do opozarjanja na angažma žensk v vojni, si obetajo od 200 do 5000 dolarjev.

Zbirka je trenutno v lasti Američana Edwarda McCrahona, ki je plakate začel zbirati, ko se je pridružil francoski armadi, dve leti preden so se v veliko vojno leta 1917 vključile ZDA. Približno polovica plakatov je ameriških, ostali pa prihajajo iz 15 držav, med njimi iz Kitajske, Kube, Kanade, Nemčije in Italije. Nekaj jih ima javnost priložnost videti prvič.