Svet 11.6.2015 10:28

Med gosti reškega knjižnega sejma tudi Aleš Čar

Zagreb, 11. junija - Na Reki bodo drevi odprli 8. sejem knjig in festival avtorjev vRIsak, na katerem se bo predstavilo več deset pisateljev in prevajalcev, med njimi tudi slovenski avtor Aleš Čar. Ena od novosti festivala je predstavitev sodobne evropske književnosti, posebej literature manjših jezikov, kot sta finščina in bolgarščina.

Ljubljana. Slovenski pisatelj in prevajalec Aleš Čar. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenski pisatelj in prevajalec Aleš Čar.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Med sejmom, ki bo potekal do prvega poletnega dne, se bodo dogodki vrstili v štirih programih: hrvaška književna produkcija, ključni regionalni avtorji, reška književna scena ter v novem programu, naslovljenem Po Evropi v 30 knjigah.

Hrvaški založnik V.B.Z., ki je med organizatorji prireditve, namerava v treh letih v hrvaškem jeziku objaviti 30 knjig iz 30 evropskih državah. Letos je izšel Čarov roman O znosnosti oziroma O snošljivosti, kot je v hrvaščini ohranil naslov, ki ga bo avtor tudi osebno predstavil.

V okviru tega programa bodo pred reškim občinstvom o svojih knjigah spregovorili še eden najbolj znanih romunskih pisateljev in scenaristov Razvan Radulescu, finska avtorica Johanna Holmström, ki piše v švedskem jeziku, ter veliko ime sodobne bolgarske književnosti Emil Andreev. V sredo so njegovo knjigo Steklena reka predstavili tudi v Zagrebu.

Svoja nova dela bodo predstavili znani hrvaški avtorji, kot so Ante Tomić, Slavenka Drakulić in Edo Popović, v programu Balkan Express pa bodo nastopili Rumena Bužarovska iz Makedonije in Goran Samardžić iz BiH ter avtor več knjižnih uspešnic Marko Vidojković iz Beograda.

Želja organizatorjev je, da bi bilo na Reki v naslednjih desetih dneh čutiti bralno vzdušje tudi na mestnih ulicah in v lokalih, ne zgolj na sejemskih in festivalskih prizoriščih.