Na hitro prelistano 13.6.2015 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 13. junija - Pri založbi Modrijan so v zbirki Svila izdali delo francoskega pisatelja Michela Houellebecqa z naslovom Lanzarote, pri Mladinski knjigi pa knjigo Patricka Nessa Več kot to. Založba Miš je izdala delo Vojka Kavčiča Umovadba, Prirodoslovni muzej pa muzejsko slikanico Ljerke Trampuž z naslovom Miška in slonček pri gozdnih živalih.

Ljubljana Knjiga avtorja Patricka Nessa z naslovom Več kot to. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga avtorja Patricka Nessa z naslovom Več kot to.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga avtorja Vojka Kavčiča z naslovom Umovadba. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga avtorja Vojka Kavčiča z naslovom Umovadba.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga pisatelja Michela Houellebecqa z naslovom Lanzarote. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga pisatelja Michela Houellebecqa z naslovom Lanzarote.
Foto: STA

Ljubljana Slikanica avtorice Ljerke Trampuž in ilustratorja Marjana Mančka z naslovom Miška in slonček pri gozdnih prijateljih. Foto: STA

Ljubljana
Slikanica avtorice Ljerke Trampuž in ilustratorja Marjana Mančka z naslovom Miška in slonček pri gozdnih prijateljih.
Foto: STA

LANZAROTE - NOVELA KONTROVERZNEGA HOUELLEBECQA

Za delo Lanzarote so tako kot za druga Houellebecqova dela značilni politična nekorektnost, ironija in humor. Pripoved, ki se večinoma dogaja na najvzhodnejšem od Kanarskih otokov, se osredotoči na teme, kot so novodobni turizem, užitek, odtujenost in realijanstvo. Pisatelj se je z realijanci seznanjal v živo v Sloveniji, kjer se je pred leti inkognito udeležil njihovega srečanja na Rogli. Houellebecq je tudi sicer v Sloveniji dobro znan, večina njegovih romanov je poslovenjenih, lani pa je bil tudi gost festivala Fabula.

V noveli v prevodu Marka Trobevška lahko bralec sledi Houellebecqovemu pripovedovalcu, ki, da bi se lažje pretolkel čez novoletni čas, zavije v turistično agencijo in se dogovori za aranžma zmerno eksotične nemuslimanske destinacije. Tako se znajde na Lanzarotu, ki še ne pozna množičnega turizma, njegove glavne atrakcije pa so pusta vulkanska pokrajina, nacionalni park s kaktusovim vrtom, ježa s kamelo, peščene plaže in nedelujoči vulkan. Dolgočasna hotelska ponudba glavnega junaka spodbudi k samostojnemu raziskovanju otoka in svoje turistične skupine: nemških lezbijk Barbare in Pam in luksemburškega policijskega inšpektorja Rudija. Protagonist se navduši nad realijanstvom, kar pa se ne izteče brez posledic.

Michel Houellebecq (1958) velja za enega najodmevnejših in kontroverznih sodobnih francoskih pisateljev. Leta 2014 je bil v okviru filmskega festivala Liffe v Ljubljani na ogled film Ugrabitev po njegovi predlogi in v režiji Guillaumeja Niclouxa. Za svoja dela je bil večkrat nagrajen.

VEČ KOT TO - NOVA KNJIGA PRILJUBLJENEGA PATRICKA NESSA

Več kot to je novi, provokativni roman Patricka Nessa, priljubljenega, večkrat nagrajenega britanskega pisatelja ameriških korenin. Avtor trilogije Hrup in kaos je ob izidu uspešnice Sedem minut čez polnoč obiskal tudi slovenske bralce. Tokratna zgodba v središče postavlja Setha, ki se zdi, da se je utopil. Obupan je in osamljen. Ampak potem se zbudi. Gol, žejen, lačen. Toda živ. In kje je? Ulica se mu zdi znana, a vse okoli njega je zapuščeno, zaraščeno, pokrito s prahom. Spomni se, kako je umrl, kako je njegova lobanja zadela ob skale. Ampak zdaj je menda živ. Je še kaj več od življenja, ki ga imaš na voljo - posmrtno življenje? Seth se odpravi, da razreši uganko. Delo je poslovenil Andrej Hiti Ožinger.

UMOVADBA - KNJIGA O DELOVANJU MOŽGANOV V STAREJŠEM OBDOBJU, KI PONUJA TUDI VAJE

Knjiga Umovadba za bistre možgane v poznih letih bralcu razumljivo razloži dogajanje v možganih, nevrodegenerativne bolezni in poda napotke, kako ohraniti bister um in zdrave možgane. V prvem delu poljudno opiše možgane, njihovo strukturo in funkcije ter razloži, kaj se z možgani dogaja, ko se starajo. Dani so napotki, kaj lahko posameznik stori, da ohrani čim bolj bistre možgane, od prehrane, socialnih stikov do različnih oblik vadbe. Knjiga opiše tudi demenco, s poudarkom na Alzheimerjevi bolezni. V drugem delu knjige so praktične vaje za krepitev možganov ter priloga, kjer so prikazane sheme dogajanja v možganih. Spremno besedo je napisal Simon Brezovar z Nevrološke klinike UKC v Ljubljani, ki je knjigo tudi strokovno pregledal.

Vojko Kavčič je po diplomi iz psihologije na Filozofski fakulteti v Ljubljani doktoriral iz eksperimentalne psihologije na Univerzi Severnega Teksasa. Podoktorsko se je izpopolnjeval na Medicinski fakulteti Univerze v Rochestru, kjer je od leta 2000 zaposlen kot raziskovalec na oddelku za kognitivno in vedenjsko nevrologijo. Posveča se nevronskim in kognitivnim mehanizmom, ki so pomembni za vidno zaznavanje gibanja ter navigacije pri staranju in Alzheimerjevi bolezni.

MIŠKA IN SLONČEK PRI GOZDNIH ŽIVALIH - SLIKANICA, KI OTROKE SEZNANJA Z GOZDNIMI ŽIVALMI

Slikanica Miška in slonček pri gozdnih živalih je delo biologinje Ljerke Trampuž, ki je v Prirodoslovnem muzeju zaposlena kot muzejska svetovalka, za svoje delo pa je med drugim prejela Valvasorjevo priznanje. Slikanica je namenjena predšolskim otrokom in otrokom prve triade osnovne šole pa tudi njihovim staršem za poglobljen, samostojen ogled gozdne diorame v muzeju. Miška in slonček pri gozdnih živalih je nadaljevanje slikanice Muzejska pripovedka, ki je izšla leta 2010. Glavna junaka slikanice sta miška in slonček, ki poosebljata deklico in dečka. Prijatelja prideta v Prirodoslovni muzej Slovenije na obisk k Maji, ki je tam v službi. Ta ju potem popelje na ogled muzeja. V tokratni slikanici mala junaka spoznata živali gozda, kot so divji prašič, jelen, volk, divja mačka in medved. Ob tem se z Majo navdušeno pogovarjata, in sicer na iskren, simpatičen, hudomušen ter poučen način. Slikanico je ilustriral Marjan Manček, fotografije pa je posnel Ciril Mlinar Cic.