Slovenija 12.6.2015 5:00

Jazzovska glasba bo naznanila poletje v Ljubljani

Ljubljana, 12. junija - Na Kongresnem trgu se bosta ob 21. uri s koncertom Big Banda RTV Slovenija začela festival Junij v Ljubljani in Imago Sloveniae. Koncert bo v celoti posvečen jazzovski glasbi in 70-letnici delovanja omenjenega radijskega ansambla, ki velja za enega najstarejših jazzovskih orkestrov na svetu. Dirigiral bo Tadej Tomšič.

Ljubljana. Glasbila, glasba, saksofon. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Glasbila, glasba, saksofon.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Solisti bodo priznani mladi slovenski glasbeniki: pevke Nina Strnad, Ajda Stina Turek, Tjaša Fabjančič in Ana Soklič, pozavnist Žiga Murko, saksofonist Lenart Krečič, harmonikar Marko Hatlak, pianistka Kaja Draksler in bobnar Vid Ušeničnik.

Festival Junij v Ljubljani, sedmi po vrsti, je letos kot novost uvedel tematske dneve: lutkovni, cirkuški in baletni dan, dan sodobne urbane glasbe ter praznik glasbe. Ljubljanska občina je brezplačne plesne, gledališke in glasbene prireditve namenila gledalcem vseh starosti.

Prireditve na odru na Kongresnem trgu bodo ves dan. Do konca festivala, 21. junija, bo med drugim mogoče slišati še Big Band orkestra Slovenske vojske z gostom Vlatkom Stefanovskim. Sam zaključek pa bo povezan s praznikom glasbe, ki poteka v več kot sto državah in 340 mestih po svetu.

Organizator vseslovenskega poletnega festivala Imago Sloveniae, istoimenska nevladna ustanova, pa kljub neugodnim finančnim razmeram obljublja bogat in raznolik program. Po različnih krajih Slovenije se bo zvrstilo 35 koncertov, predstavilo se bo 291 glasbenikov iz 14 držav.

Med njimi so izpostavili italijanski Trio di Parma, kvartet V4, ki ga sestavljajo glasbeniki iz držav skupine V4 (Madžarske, Slovaške, Češke in Poljske) in avstrijski Trio Van Beethoven, ki slovi po svojih prepoznavnih interpretacijah Haydna in Beethovna.

Za ljubitelje zborovske glasbe so v goste povabili tri komorne zbore iz Velike Britanije, Francije in Španije, občinstvu pa bodo predstavili nekatere vrhunske domače glasbenike, ki trenutno ustvarjajo v tujini: kitarista Maka Grgića, violončelistko Niko Brnič in pianistko Nino Prešiček.

S ciklom Mladi talenti bodo nadarjenim mladim glasbenikom ponovno zagotovili podporo pri razvoju umetniške kariere, na jazzovskem odru pa bo mogoče slišati JD Walter kvartet na čelu z ameriškim pevcem JD Walterjem ter japonsko-izraelski duo The Yabuno Ettun Project, v katerem igrata japonska jazz pianistka Haruka Yabuno ter izraelski kontrabasist in skladatelj Ehud Ettun.

Festival se bo kot vsako leto iztekel konec avgusta s tridnevno Nočjo v Stari Ljubljani, v okviru katere bo letos mogoče prisluhniti mednarodnemu simpoziju o glasbi in ekologiji.