Svet 11.6.2015 14:23

V starosti 93 let umrl britanski igralec Christopher Lee

London, 11. junija - V bolnišnici v Londonu je v nedeljo v starosti 93 let umrl legendarni britanski igralec Christopher Lee, sta danes ob sklicevanju na družino pokojnega objavila britanska časnika Telegraph in Guardian.

Ljutomer. Angleški filmski igralec Christopher Lee. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljutomer.
Angleški filmski igralec Christopher Lee.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

V zadnjih letih sta odmevali predvsem Leejevi vlogi v trilogiji Gospodarju prstanov, kjer je upodobil čarovnika Sarumana, in v drugi epizodi Vojne zvezd, kjer je odigral grofa Dookuja.

Sicer pa je bil Christopher Lee, ki si je med drugim prislužil plemiški naziv sir, "na odru" prisoten vse od 50. let prejšnjega stoletja. Mnogim je najbolj ostal v spominu kot Drakula iz filmov studia Hammer. V 70. letih je navdušil kot lord Summerisle v kultnem filmu Wicker Man (Mož iz protja).

Velja za enega najbolj vsestranskih in najbolj dejavnih igralcev v zgodovini filma. Pohvalil se je lahko z več kot 300 vlogami in si je prislužil naziv igralca z največ posnetimi filmi. Povrhu tega je bil odličen pevec, kar je dokazal s številnimi ploščami in s sodelovanjem z najrazličnejšimi glasbeniki.

Rodil se je 27. maja 1922 v Londonu in je tako pred kratkim praznoval 93. rojstni dan. Med drugim je obiskal tudi Slovenijo, saj se je leta 2011 kot častni gost udeležil Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina ter prejel nagrado festivala za življenjsko delo.