Slovenija 14.6.2015 12:00

Festival Radovljica letos ponuja glasbo od 8. do 19. stoletja

Radovljica, 14. junija - Letošnji, 33. festival Radovljica bo avgusta ponudil deset koncertov glasbe iz različnih obdobij od 8. do 19. stoletja. Na festivalu, ki ga vsako leto obišče okoli 2500 ljudi, bo mogoče slišati tudi slovensko ljudsko glasbo in sodobne rekonstrukcije stare glasbe. Potekali bosta delavnici za pevce in vokalne ansamble ter tečaj za kljunasto flavto.

Radovljica. Osrednji mestni trg, Radovljica. Foto: Daniel Novakovič/STA

Radovljica.
Osrednji mestni trg, Radovljica.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Kot je ta teden na novinarski konferenci v Radovljici festival predstavil njegov umetniški vodja Domen Marinčič, bo poudarek še vedno na stari glasbi. "To ljudje nekoliko enačijo z baročno glasbo, ampak jaz se trudim, da bi predstavil tudi starejšo in mlajšo glasbo od baročne," je pojasnil.

Na sporedu letošnjega festivala, ki bo potekal od 8. do 23. avgusta, bodo koncerti glasbe od 8. do 19. stoletja. Poleg tega bo letos na festivalu mogoče prisluhniti tradicionalni slovenski ljudski glasbi, pa tudi sodobni rekonstrukciji starejših repertoarjev. V zgodovini namreč veliko glasbe ni bilo zapisane, zato nastajajo njene rekonstrukcije.

33. festival Radovljica se bo začel 8. avgusta z nastopom mednarodne osemčlanske vokalno-instrumentalne zasedbe Ensemble Phoenix Munich in sporedom redko izvajane severnoameriške glasbe 18. in 19. stoletja.

V radovljiški graščini bodo v prvi polovici avgusta nastopili še lutnjar Michal Gondko s poljsko glasbo za renesančno lutnjo, violinistka Leila Schayegh in čembalist Vaclas Luks z violinskimi sonatami ter družinski trio Volk Folk, ki se posveča zbiranju in izvajanju slovenske ljudske glasbe v izvirni zasedbi z violino, oprekljem ali harmoniko in basom.

V cerkvi sv. Petra v Radovljici bosta na sporedu koncert treh tenoristov iz velike Britanije Johna Potterja, Christopherja O'Gormana in Rogersa Covey-Crumpa, ki odkrivajo pozabljeni repertoar 13. stoletja, ter nastop francoskega ansambla Musica Nova z adventnimi, postnimi in velikonočnimi moteti Jacobusa Handla Gallusa.

V drugi polovici festivala bo radovljiška graščina gostila sestav Le Miroir de Musique, ki se posveča rekonstruiranju pevske recitacije od Iliade do Pripovedi o Orfeju in argentinsko sopranistko Mario Cristino Kiehr, ki sodi med najuglednejše izvajalke baročne glasbe na svetu in je najbolj znano ime na letošnjem festivalu.

V Cerkvi Marijinega oznanjenja v Velesovem, kjer Festival Radovljica z enim koncertom gostuje vsako leto, bo nastopil nizozemski orglavec Leon Berben, ki bo izvedel Bachovo Umetnost fuge.

Festival se bo zaključil 23. avgusta, ko bo v radovljiški graščini na sporedu glasba za Karla Velikega in druge karolinške vladarje od osmega do desetega stoletja v izvedbi ansambla Sequentia iz Pariza.

Kot ocenjuje Marija Kolar, predsednica Društva ljubiteljev stare glasbe Radovljica, ki festival organizira, obiskovalci vsako leto dobijo boljši vpogled v daljše glasbeno obdobje. Vesela je velike podpore, ki jo festivalu zagotavlja Občina Radovljica, del sredstev pa prispevajo tudi ministrstvo za kulturo, Francoski inštitut v Sloveniji in Arts & Humanities Council.