Svet 12.6.2015 5:00

Nova glasba bo izhajala ob petkih po vsem svetu

New York, 12. junija - Glasbeni prodajalci po vsem svetu bodo 10. julija začeli izdajati albume ob petkih, s čimer bo glasbena industrija odpravila večino regionalnih razlik glede dostopnosti do novih glasbenih izdaj. Enotni prodajni dan bo veljal za vse formate - tako zgoščenke in vinilne plošče kot prenašanje in pretakanje glasbe z interneta.

Filipini, Manila. Glasbena prodajalna, vinilne plošče, zgoščenke, Michael Jackson. Foto: Xinhua/STA

Filipini, Manila.
Glasbena prodajalna, vinilne plošče, zgoščenke, Michael Jackson.
Foto: Xinhua/STA

Filipini, Manila. Glasbena prodajalna, vinilne plošče, zgoščenke, Michael Jackson. Foto: Xinhua/STA

Filipini, Manila.
Glasbena prodajalna, vinilne plošče, zgoščenke, Michael Jackson.
Foto: Xinhua/STA

Mednarodno združenje fonogramske industrije (IFPI) je dogovor o prodaji albumov ob petkih napovedalo februarja, zamik pa je bil potreben iz logističnih razlogov. Založbe, trgovine in umetniki so se strinjali, da bodo na to pripravljeni 10. julija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Menimo, da enotni prodajni dan po vsem svetu odraža trenutno realnost v globalni glasbeni industriji," je dejal Glen Barros, predsednik neodvisne založbe Concord Music Group, ki ima pod svojim okriljem denimo Paula McCartneyja in Paula Simona.

Sprememba po njegovih besedah predstavlja številne izzive zaradi dolgoletnih in uveljavljenih praks, prepričan pa je, da bo koristila potrošnikom in s tem na dolgi rok vsem.

Enotni prodajni dan bo zajemal 45 trgov, med drugim države, kot sta Avstralija in Nemčija, kjer so nove glasbene izdaje že zdaj izhajale ob petkih. V ZDA in Kanadi so običajno izhajale ob torkih, v Veliki Britaniji in Franciji pa ob ponedeljkih.

Vodilni v glasbeni industriji so izdajanje albumov ob petkih označili za smiselno zaradi priložnostnih nakupovalcev. Po njihovi oceni so različni dnevi podžigali glasbeno piratstvo v dobi, ko je večino glasbe nemudoma mogoče dobiti na spletu.

IFPI je napoved enotnega prodajnega dneva pospremila z logotipom in spletno stranjo, poimenovanima Nova glasba ob petkih (New Music Fridays). Petek sicer ne bo zavezujoč, saj se bodo glasbeniki in trgovine lahko svobodno odločili, da albume izdajo kakšen drug dan.

Japonska bo tako albume, s katerimi cilja predvsem na domači trg, še vedno izdajala ob sredah, izdaje svetovnih izvajalcev pa naj bi prestavila na petek. IFPI pričakuje, da bodo pri svojih običajnih dnevih izdaje ostali tudi nekateri izvajalci v drugih azijskih državah.