Svet 13.6.2015 5:00

V Londonu razstava o čevljih skozi zgodovino

London, 13. junija - V londonskem Muzeju Victoria & Albert bodo danes odprli razstavo z naslovom Čevlji: Zadovoljstvo in bolečina. Na njej bo mogoče videti od 2000 let starih zlatih sandalov iz starega Egipta, prek čeveljčkov, ki jih nosijo Kitajke s prevezanimi nogami, do čevljev z visoko peto Christiana Loubutina.

Ljubljana. Čevlji, obutev. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Čevlji, obutev.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Postavitev, ki združuje 250 eksponatov, bo po pisanju francoske tiskovne agencije AFP pripovedovala o tem, da so bili modni čevlji vedno nekaj več kot le obuvalo.

"Razstava pripoveduje o obsesiji s čevlji. Raziskuje njihovo moč in prikazuje, kaj so čevlji lahko povedali o statusu tistega, ki jih je nosil," je dejala kuratorica razstave Helen Persson.

Luksuzni čevlji so bili dolgo namenjeni le najpremožnejšim. Glede na njihovo ceno, dragocene materiale in prefinjeno oblikovanje vsekakor niso bili primerni za delo v tovarni ali za tek na avtobus.

Razvoj tehnologije je na eni strani omogočil izdelavo udobnejših čevljev, na drugi pa še drznejše rešitve nekaterih oblikovalcev. Čevlji so bili lahko še višji in še bolj nenavadni, kot so denimo čevlji z izjemno visokim podplatom in brez pete Noritake Tatehane.

"In čeprav so videti tako nenavadni, kot da niso narejeni za nošenje, so bili narejeni prav za to," je dejala Perssonova in dodala: "Kar je pri čevljih intigantno, je to, da jih nosimo, da bi nam bilo udobneje, včasih pa je zraven tudi bolečina. In zdi se, da to sprejemamo že 2000 let."

Postavitev uvede Pepelkin čeveljček, ki ga je družba Swarovski izdelal za Disneyjev film o Pepelki. Čeveljček priča o moči obuvala, da spremeni človeško usodo.

Številne med razstavljenimi čevlji so nosile slavne osebnosti, kot je denimo Marilyn Monroe, ali pa gre za izdelke vrhunskih oblikovalcev. Tako bo mogoče videti tudi čevlje z zlatimi krili Alexandra McQueena, ki jih je nosila Lady Gaga, pa modre čevlje Viviene Westwood, ki jih je na pariški modni pisti nosila Naomi Campbell.

"Čevlji na razstavi pripovedujejo o tem, da so pomembni, da pripadajo visoki družbi, da jih običajno življenje ne zanima," je še dejala Perssonova.