Slovenija 13.6.2015 10:40

V Celju sedmo mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev

Celje, 13. junija - V SLG Celje se bo popoldne začelo mednarodno tekmovanje mladih plesnih ustvarjalcev OPUS 1 - plesna miniatura 2015, ki ga organizira Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) z območno enoto Celje. Tekmovanje je namenjeno spodbujanju mladih plesalcev k samostojnemu ustvarjanju avtorskih soloplesov ali kompozicij za največ dva plesalca.

Argentina. Ples. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Argentina.
Ples.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Občinstvo in žirija, ki jo letos sestavljajo mednarodno uveljavljeni plesni ustvarjalci in pedagogi Martin Sonderkamp, Andreja Rauch Podrzavnik in Milan Tomašik, si bodo ogledali 27 plesnih miniatur, od tega sedem v izvedbi tujih plesalcev.

Slovenski plesni ustvarjalci so bili uvrščeni na tekmovanje preko 23. državnega tekmovanja OPUS 1, tuji plesalci na podlagi videoposnetkov. Vsi sodelujoči so koreografije ustvarili na podlagi skupne teme, ki letos raziskuje razmerje plesne in vizualne umetnosti in nosi naslov Podoba - telo - gib, so sporočili z JSKD.

Plesalci bodo nastopili v dveh starostnih skupinah, v eni se bodo predstavili rojeni med letoma 1991 in 1996, v drugi pa rojeni med letoma 1997 in 2001. Žirija bo znotraj vsake skupine podelila denarne nagrade za najboljšo miniaturo, najboljšo idejo in najboljšo plesno izvedbo.

Tekmovanje se bo nadaljevalo v Plesnem Forumu Celje s predstavitvijo plesnega projekta mlade plesne ustvarjalke iz Cipra, ki živi na Danskem Georgie Kapodistrie z naslovom #41- okultna manifestacija istega telesa. Omenjena predstava je rezultat produkcijske nagrade, ki jo je umetnica prejela na lanskoletnem tekmovanju OPUS 1 - Plesna miniatura. Po premieri bo sledila slovesna podelitev nagrad.

OPUS 1 - plesna miniatura je tekmovanje, na katerem se plesalci spopadajo z malimi plesnimi oblikami, ki so časovno omejene na dve do pet minut. Poudarek je na samostojnem delu plesalcev in razvijanju lastne plesne miniature, pri čemer naj bi jih mentor le vodil pri oblikovanju lastnega plesnega izraza in samostojnega koreografskega dela.

Prireditev že vrsto let opozarja na mlade plesne talente, ki ustvarjajo izvirne koreografije in navdušujejo občinstvo z neposrednostjo in bogastvom svojih plesnih izpovedi. Veliko nekdanjih udeležencev tekmovanja se danes plesno izobražuje v tujini ali pa so že uveljavljeni profesionalni plesni ustvarjalci.