Svet 14.6.2015 5:30

V San Gimignanu razstava, posvečena Oznanjenju Filippina Lippija

Siena, 14. junija - V San Gimignanu so v Pinakoteki na ogled postavili razstavo, posvečeno delu Oznanjenje italijanskega renesančnega slikarja Filippina Lippija. Umetnik je to svetopisemsko tematiko naslikal na dveh tondih - slikah krožnega formata. Na prvem je upodobil nadangela Gabrijela, ki Mariji sporoči novico, da bo rodila sina Jezusa, na drugem Marijo.

Italija, Firence. Toskansko mesto Firence. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Firence.
Toskansko mesto Firence.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Sliki so za Palazzo Comunale v San Gimignanu leta 1482 naročili vodje politične stranke gvelfov. Postavitev pa po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa vključuje še umetnikove risbe, ki so si jih za to priložnost izposodili v galeriji Uffizi v Firencah. Na ogled bo do 2. novembra.

Filippino Lippi (1457-1504) se je rodil v Pratu v tedanji florentinski republiki kot sin slikarja fra Filippa Lippija. Učil se je pri očetu in Sandru Botticelliju. Bil je zgodnjerenesančni slikar, najprej pod vplivom Botticellija, vendar v delih manj eleganten. Pozneje je razvil svoj slog s poudarjeno risbo in okrasnimi elementi. Ustvarjal je oljne slike, pogosto v krožnem formatu, in freske.

Njegova glavna dela so: slike Tobijevo potovanje (1480-85), Videnje sv. Bernarda v cerkvi di Badia v Firencah (okoli 1486), Poklon kraljev, Sveta družina in stenske slikarije v rimski cerkvi Santa Maria sopra Minerva, slike v kapeli Strozzi v Firencah (1502) ter freska Žrtvovanje Laokona v villi Lorenza de Medici v Poggiu a Caiano (1491). Vplival je na florentinsko manieristično slikarstvo.