Svet 16.6.2015 6:00

Portret Johanna Sebastiana Bacha po več kot 250 letih ponovno v Leipzigu

Leipzig, 16. junija - Najbolj znani portret nemškega skladatelja Johanna Sebastiana Bacha (1685-1750) je po več kot 250 letih ponovno na ogled v Leipzigu. Portret, ki je bil 267 let skrit očem javnosti, je leta 1748 naslikal slikar Elias Gottlob Haussmann in velja za najbolje ohranjen ter najbolj verodostojen skladateljev portret.

Odkritje portreta skladatelja z belo lasuljo, s strogim izrazom na obrazu in z ustnicami, rahlo ukrivljenimi navzgor, je na slovesnosti cerkvi v sv. Nikolaja v petek pospremil navdušen aplavz, piše The Guardian. Slovesnosti v cerkvi so se udeležili številni cerkveni dostojanstveniki, glasbeniki in poznavalci Bachovega dela z vsega sveta. Župan Leipziga je vrnitev slike označil kot "blagoslov za Leipzig".

Vrednost portreta je ocenjena na 2,5 milijona evrov, a po prepričanju ljubiteljev Bachovih, gre za delo neprecenljive vrednosti.

Zasluge za to, da je skladateljev portret po tolikem času ponovno v Leipzigu, ima britanski dirigent John Eliot Gardiner, ki velja tudi za enega največjih poznavalcev Bachove glasbe. Uspel je namreč prepričati prejšnjega lastnika tega znamenitega dela, ameriškega filantropa Billa Scheideja, ki je Bachov portret kupil leta 1951, da ga v oporoki zapusti mestu Leipzig.

"Scheide je bil tako radodaren, da je spremenil svojo oporoko in Bachov portret zapustil Bachovemu arhivu. Tako se je Bach lahko vrnil v svoje mesto," je dejal Gardiner.

Scheide je umrl lani, star je bil 100 let. Sliko so že aprila prepeljali iz njegovega doma v Princetonu v ameriški zvezni deželi New Jersey v Leipzig, kjer je Bach preživel največji del svojega ustvarjalnega življenja.

Bachov portret je po očetovi smrti podedoval Bachov drugi sin Carl Philipp Emanuel Bach, nato je prešel v last njegove vdove potem hčerka. Preko Berlina in Hamburga se je znašel v Vroclavu, kjer ga je v 19. stoletju kupila judovska družina Jenke. Leta 1936 je Walter Jenke pred nacisti pobegnil v Veliko Britanijo in portret odnesel s seboj v Dorset. Nato je sliko zaupal Gardinerjevemu očetu, ki je bil njegov dober prijatelj. Slika je visela v njegovem domu v Dorsetu. Leta 1951 pa je bil Jenke zaradi finančne stiske sliko prisiljen prodati. Kupil jo je Scheide, nato pa je 60 let visela v njegovi dnevni sobi.

Johann Sebastian Bach se je rodil v Eisenachu v glasbeni družini. Glasbe se je učil pri očetu Johannu Ambrosiusu Bachu, dvornemu glasbeniku v Eisenachu, pri stricu Johannu Christophu Bachu, organistu, in pri starejšem bratu Johannu, ki ga je uvedel v komponiranje. Bil je član orkestra vojvode Johanna Ernsta v Weimarju, nato organist v Arnstadtu in Mühlhausnu, zatem koncertni mojster v Weimarju. Od leta 1723 do konca življenja je bil kantor v leipziški cerkvi sv. Tomaža in glasbeni direktor mesta Leipzig.

Bach je do popolnosti razvil slogovne značilnosti baročne glasbe, predvsem kontrapunkt in instrumentacijo, ter baročne oblike, predvsem koncerte, fuge, kantate in sonate.