Slovenija 16.6.2015 12:41

V MSUM pregledna razstava del Vadima Fiškina

Ljubljana, 16. junija - V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova (MSUM) bodo ob 20. uri odprli pregledno razstavo del Vadima Fiškina z naslovom NO MAGIC/Čarov-ni-ja. Razstava povezuje starejša in novejša dela avtorja, ki sledi samosvoji postkonceptualistični tradiciji, tesno povezani s tehnologijo in novejšimi odkritji v znanosti. Na ogled bo do 13. septembra.

Dela, značilna za razstavo NO MAGIC/Čarov-ni-ja v MSUM, so grajena na razblinjenih pričakovanjih občinstva, ki mu je namesto iluzije, predstavljene kot resničnost, ponujeno njeno razkrinkanje z natančno navedbo tehničnih sredstev, ki to iluzijo ustvarjajo. Iluzija, ki jo ustvari umetnik, tematizira lastno iluzornost. Hkrati se Fiškin v številnih delih posmehuje navidezno brezpogojni, a obenem skrajno krhki in relativni predstavi o veliki pomembnosti institucije umetnosti, je zapisal kustos razstave Igor Španjol.

Umetnikove raziskave razkrivajo pretanjene povezave med resničnostjo in imaginacijo, metafiziko in pragmatizmom, vzbujajo radovednost, vendar ne dajejo dokončnega odgovora o svojem pomenu. Fiškinove instalacije, skulpture, fotografije in risbe na temo geografije, časa, svetlobe, aeronavtike in meteorologije zaznamuje, tako Španjol, značilni ostri humor. Večina del je nastala v produkciji Društva umetnikov (DUM).

Vadim Fiškin se je rodil leta 1965 v Penzi v nekdanji Sovjetski zvezi. Leta 1986 je diplomiral na Inštitutu za arhitekturo v Moskvi. Fiškin velja za enega osrednjih predstavnikov moskovske umetnosti 90. let, njegovi začetki pa segajo v pozna 80. leta minulega stoletja, ko je bil član skupine The World Champions. Iz tistega časa mu je ostala duhovna povezanost z avantgardnimi projekti, prepričljivost njegovega kasnejšega dela pa izhaja predvsem iz izvirnosti, s katero se loteva možnosti novih tehnologij.

Fiškin že leta ustvarja v Sloveniji in ima za seboj številne samostojne in skupinske razstave. Deluje tudi kot scenograf. Leta 2005 je z delom Še en hiter dan Slovenijo predstavljal na 51. mednarodnem likovnem bienalu v Benetkah.

Ob Fiškinovi razstavi v MSUM bo izšel katalog, za katerega sta poleg Španjola besedila prispevala še Chris Sharp in Viktor Misiano. Sharp je zapisal, da dobi tehnologija v Fiškinovem delu "jedrnato pripovedno in alegorično moč, če njene absurdne in presunljive poetike niti ne omenjam".

Katalog sklepajo Navodila za obiskovalce v štirih točkah. Prva točka pravi: Če se pri ogledovanju razstave počutite nelagodno, izgubljeno ali razdraženo, ni to nič neobičajnega, navadno pa pomaga, če si preberete priročnik - razstavno brošuro.