Slovenija 16.6.2015 5:00

V Ljubljani začetek cirkuškega gledališča in klovnovskih norčij

Ljubljana, 16. junija - S cirkuško promenado se bo v središču Ljubljane začel 8. mednarodni festival sodobne klovnade in novega cirkusa Klovnbuf, ki bo do 21. junija ponudil vpogled na področje novega cirkusa. Za uvodni dogodek, gledališče na ulici - belo klovnado bosta poskrbela estonski Theatre Korolevski Giraffe in Zavod Bufeto, sicer organizator festivala.

Ljubljana. Rdeči noski - klovni zdravniki. Foto Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Rdeči noski - klovni zdravniki.
Foto Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Festivalske predstave bodo med drugim na ogled v KUD France Prešeren in v Slovenskem mladinskem gledališču, večina nastopov pa bo v mestnem središču.

V četrtek, 18. junija, bodo v okviru Cirkuškega kabareta v KUD France Prešeren nastopili diplomanti francoske šole Le Lido - Centre des arts du cirque de Toulouse, Triko cirkus teatar s Hrvaške in slovenski umetniki iz Zavoda Bufeto, iz Fourklora ter Andrej Tomše in Dana Auguštin. Dan pozneje se bodo v okviru klovnovskega kabareta predstavili še Fraser Hooper z Nove Zelandije, Cirkusfera: Ivana Koraksić iz Srbije ter slovenski ustvarjalci Za crknt, Tomše in Anja Bezlova.

Slovensko mladinsko gledališče bo 21. junija gostilo dansko predstavo Pismo z italijanskim umetnikom Paolom Nanijem, Novi in Mestni trg pa številne predstave tujih umetnikov.

Na različnih ljubljanskih prizoriščih bodo na ogled intervencije v javni prostor, ki jih bo Zavod Bufeto tudi letos pripravil skupaj z estonskimi gosti iz Theatra Korolevski Giraffe. V mestnem jedru pa bodo v okviru projekta Urbani cirkus nastopili tudi diplomanti cirkuške šole Le Lido.

V okviru Klovnbufovega laboratorija bo v Dijaškem domu Ivana Cankarja potekal dvodnevni masterclass Psihologija klovna, ki ga bo vodil priznani ameriški umetnik in predavatelj David Shiner, v KUD France Prešeren pa bodo pripravili cirkuško delavnico Antipode: žongliranje z nogami s predavateljico Nato Galkina ter okroglo mizo na temo sodobne klovnade in klovnovskega gledališča.

V soboto, 20. junija, se bo Klovnbuf s predstavo Riba v izvedbi Teatra PolPet pridružil praznovanju svetovnega dneva žongliranja, 22. junija pa se bo festivalsko dogajanje s Klovnbufovo karavano selilo še v druge kraje: Maribor, Celje in Mursko Soboto ter se sklenilo v začetku julija na Obali.