Slovenija 16.6.2015 12:27

V CD plesno-gledališka predstava o življenju Alme M. Karlin

Ljubljana, 16. junija - V Cankarjevem domu (CD) bodo 18. junija premierno uprizorili plesno-gledališko predstavo Alma. Sama., ki prinaša drobce iz življenja celjske pisateljice, pesnice in popotnice Alme M. Karlin (1889-1950). Lirična ekspresija je osnovni takt predstave, ki ne želi uprizarjati življenja Karlinove, temveč njena ključna eksistencialna stanja.

Ljubljana. Knjiga Državljanka sveta Alme M. Karlin. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Državljanka sveta Alme M. Karlin.
Foto: STA

Karlinova je v slovenski zavesti zapisana kot pisateljica, ki je sicer pisala in objavljala izključno v nemščini, v splošni zavesti pa kot svetovna popotnica. Zaznamovalo jo je potovanje okoli sveta med letoma 1919 in 1927. Med potjo se je preživljala z znanjem tujih jezikov in s pisanjem potopisnih reportaž.

Ustvarjalce predstave - Miso Mandigo Kelly, Stephena Kellyja in Marijana Pušavca - so prevzele predvsem Almine osebnostne lastnosti, kot so samodisciplina, vztrajnost, upornost in usmerjenost k cilju, ter življenjska usoda, ki je namesto družinskega življenja izbrala umetnost in raziskovanje sveta in družbe.

Do Karlinove je ustvarjalce privedel splet naključji. Zakonca Kelly sta se povezala s celjsko plesalko Mojco Majcen, ob obisku Slovenije pa ju je le ta seznanila s Pušavcem, ki že več let raziskuje življenje Karlinove. Mandigo Kellyjeva je nato odkrila, da ima tudi sama slovenske prednike ter da so njeni sorodniki ravno v času, ko se je Karlinova odpravila po svetu, iz Slovenije emigrirali v ZDA. Tako je zanjo ustvarjanje predstave hkrati pomenil raziskovanje lastnih korenin.

Mandigo Kellyjeva, režiserka, koreografinja, kostumografinja in plesalka, je za STA povedala, da ju je z možem dramaturg Pušavec založil z materialom o življenju Karlinove, med drugim z delom Samotno potovanje v daljne dežele. Nad Karlinovo sta se navdušila in skupaj so se odločili, da bodo ustvarili plesno-gledališko predstavo, ki bo na podlagi njenega življenja posredovala univerzalno sporočilo današnji družbi.

To sporočilo je po njenih besedah namenjeno posameznikom vseh generacij. "Treba si je znati prisluhniti in si priznati, da ima vsak od nas določene strasti ali je za nekaj vpoklican. Četudi je to nekaj, kar ni družbeno sprejemljivo oziroma tega ne podpirajo tvoji starši, je treba zbrati pogum, tako kot ga je Alma, in živeti v skladu s temi strastmi."

Karlinova je z modernimi nazori pred stoletjem z lastnim zgledom prispevala k osvobajanju ženske. Samo sebe je imenovala bitje ženskega spola, in čeprav je na vrhuncu literarne slave zaživela v dvoje s sestro po duši, je v najglobljem človeškem bistvu do konca ostala sama, so sporočili iz CD.

Mandigo Kellyjeva je poudarila, da Karlinova ni bila ženska svojega časa: "Bila je velika vizionarka, zrla je daleč v prihodnost. To je čas, v katerem spol ne igra nobene vloge."

Glavni producent mednarodne plesno-gledališke predstave je Artbark International iz Santa Barbare, koproducenta pa Cankarjev dom in Hiša kulture Celje. Poleg Mandigo Kellyjeve in Majcnove v predstavi plešeta še Trina Mannino in Cecily Stewart. Ponovitev predstave bo v CD na sporedu še 22. junija.