Svet 16.6.2015 5:30

V Kasslu bodo septembra odprli Svet bratov Grimm

Kassel, 16. junija - V nemškem Kasslu za september napovedujejo odprtje novega muzeja, posvečenega bratoma Grimm. Postavitev v Svetu bratov Grimm, kjer bo na voljo 1600 kvadratnih metrih površin, bo po pisanju nemške tiskovne agencije dpa zasnovana interaktivno. Poleg stalne v muzeju letno načrtujejo tudi dve ali tri tematske razstave.

Otroci bodo v novem muzeju lahko porinili zlobno čarovnico v peč, kot sta to storila Janko in Metka, ali pa sedli za mizo skupaj s sedmimi palčki kot Sneguljčica in tako podoživeli dogajanje v Grimmovih pravljicah. V muzeju bodo predstavljeni tudi nekateri originalni rokopisi bratov Grimm.

Po besedah vodje projekta Susanne Voelker letno v muzeju pričakujejo 80.000 obiskovalcev. Župan mesta Kassel Bertram Hilgen pa je poudaril, da Svet bratov Grimm ne bo klasičen muzej, ampak bo omogočal aktivno udeležbo obiskovalcev.

Kot je dejal, želijo z njim Kassel predstaviti kot prestolnico bratov Grimm. Jacob in Wilhelm Grimm sta v mestu živela med letoma 1798 in 1841.

Stari muzej bratov Grimm je bil leta 1959 urejen v 300 let stari v palači Bellevue, v kateri pa brata nista nikdar živela. Medtem, ko je bil v njem poudarek bolj na njunem lingvističnem delu, bo novi muzej, ki bo vrata odprl 4. septembra, s svojo ureditvijo privlačnejši za otroke in njihove starše, še piše dpa.

Projektu je sicer v preteklosti močno nasprotovala civilna iniciativa, ki pa se je po porazu na upravnem sodišču odločila za umik od svojih prizadevanj. Območje Weinberga, kjer je nastal nov muzej, namreč pokriva park, z novogradnjo je velik del slednjega izginil.