Svet 17.6.2015 5:00

V Londonu septembra velika retrospektiva Aija Weiweija

London, 17. junija - V Kraljevi akademiji umetnosti v Londonu za september napovedujejo odprtje velike retrospektivne razstave kitajskega umetnika Aija Weiweija. Vanjo bo vključena tudi 90 ton težka instalacija z naslovom Straight, izdelana iz jeklenih drogov stavb, poškodovanih v potresu v Sečuanu leta 2008.

Japonska. Kitajski umetnik in kritik vlade Ai Weiwei. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Japonska.
Kitajski umetnik in kritik vlade Ai Weiwei.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Weiwei je po potresu v Sečuanu zbral približno 200 ton ukrivljenih jeklenih tramov, ki so bili namenjeni za reciklažo. V njegovem studiu v Pekingu so jih ročno poravnali in jim tako vrnili prvotno obliko.

Pri pripravi retrospektive po pisanju BBC Kraljeva akademija umetnosti z umetnikom sodeluje na daljavo, saj Ai Weiwei še vedno ne sme zapustiti Kitajske.

Kot je dejal umetnik, je počaščen, da lahko razstavlja v Kraljevi akademiji umetnosti. "Zelo sem srečen, da sem del te zgodbe. To bo moja prva velika razstava v Londonu, mestu, ki ga občudujem. Izbrana dela bodo predstavila moje ustvarjanje v zadnjih letih, nekaj del pa je nastalo posebej za londonsko razstavo," je zapisal v izjavi za javnost.

Med novimi deli je denimo delo z naslovom Remains (2015), ki združuje v porcelanu izdelane replike kosti, izkopane na mestu nekdanjega delovnega taborišča iz časa komunističnega režima Maa Zedonga v 50. letih minulega stoletja.

Kot je dejal kurator razstave Adrian Locke, jih je sodelovanje s kitajskim umetnikom postavilo pred nove izzive. Vendar pa sta Weiweijeva sposobnost, da dojame prostor, ne da bi si ga v živo ogledal, in jasnost njegove vizije pri razporejanju po prostoru, izjemna.

Ai Weiwei je goreč aktivist. Kitajska policija ga je aprila 2011 aretirala na letališču v Pekingu, od koder je bil namenjen v Hongkong. Do njegove aretacije je prišlo med eno večjih akcij kitajskih oblasti proti oporečnikom in aktivistom v zadnjih letih. V priporu so ga zadržali 81 dni, junija 2011 pa so ga proti plačilu varščine izpustili.

Umetnik, čigar razstave pripravljajo po vsem svetu, ne more zapustiti Kitajske, saj je policija ob aretaciji zasegla njegov potni list.

Weiwei, ki ga je revija ArtReview leta 2011 razglasila za najbolj vplivno osebo v svetu umetnosti, je večkrat dejal, da skušajo z gonjo proti njemu utišati njegove kritike kitajskih oblasti.