Svet 17.6.2015 5:30

V Parizu na dražbo 3000 let star egiptovski mrtvaški prt

Pariz, 17. junija - V Parizu bodo v četrtek dali na dražbo več kot 3000 let star egiptovski mrtvaški prt. Živobarvno poslikan mrtvaški prt je eden od približno 20 danes poznanih, večina jih je razstavljenih v velikih svetovnih muzejih. Kot pravijo v avkcijski hiši Piasa, je vrednost prta zaradi njegove izjemnosti težko oceniti.

Egipt, Kairo. Mumije, več kot 3.000 let staro Tutankamonovo bogastvo, staroegipčanski nakit, živalske mumije. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Egipt, Kairo.
Mumije, več kot 3.000 let staro Tutankamonovo bogastvo, staroegipčanski nakit, živalske mumije.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Na tkanini z merami 29 x 21 centimetrov, ki je bila položena na sarkofag preminulega, je podoba moškega po imenu Ta-nedjem, ki je umrl pred približno 3400 leti, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Nenavadna pa je tudi pot prta v avkcijsko hišo, saj je šel iz rok milijarderja v roke njegove nesrečne žene in nato ljubice. Zadnji korak pred dražbo je bil, ko ga je direktor avkcijske hiše Piasa Henri-Pierre Teissedre našel na domu priznane francoske pisateljice in publicistke Jeanne Loviton, ki je umrla leta 1996.

Prt je narejen iz enake tkanine kot povoji, v katere so ovili mumije v času novega kraljestva med letoma 1400 in 1300 p.n. št.. To obdobje po prepričanju strokovnjakov velja za vrhunec egiptovske civilizacije.

Te-nedjem je upodobljen v profilu, sedeč na črnem stolu z ukrivljenimi živalskimi nogami. Njegova bogato okrašena oblačila in pohištvo pričajo, da je bil pomembna osebnost.

Lovitonova je bila ljubica nekaterih znanih moških, med njimi pesnika in filozofa Paula Valeryja in ameriškega milijarderja Arturja Sachsa, ki ji je podaril egiptovski mrtvaški prt.

Ta je prt sicer leta 1927 najprej kupil za svojo ženo, ki ga je imela nekaj let razstavljenega v kopalnici, ko pa se ga je naveličala, ga je vrnila možu. Nato ga je podaril Lovitonovi.