Slovenija 17.6.2015 13:54

Na Primorskem se pripravljajo na pete Gregorčičeve dneve

Nova Gorica, 17. junija - Na Primorskem se bodo v teh dneh na pesnika Simona Gregorčiča ponovno spomnili na Gregorčičevih dnevih. Petkovemu poklonu na pokopališču pri Sv. Lovrencu in v Gregorčičevi rojstni hiši v Vrsnem pri Kobaridu bo sledilo več prireditev.

Vrsno. Rojstna hiša pesnika Simona Gregorčič, v kateri je urejen muzej. Foto: Marko Cencič/STA Arhiv STA

Vrsno.
Rojstna hiša pesnika Simona Gregorčič, v kateri je urejen muzej.
Foto: Marko Cencič/STA
Arhiv STA

Kot je za STA povedal predavatelj na Univerzi v Novi Gorici in državni svetnik Zoran Božič, ki bo tudi gost na okrogli mizi, Gregorčič velja za enega najpomembnejših slovenskih pesnikov, ki so v svojih delih poudarjali domoljubje. Njegova najbolj znano pesem Soči se zdi Italijanom celo pretirano domoljubna in nacionalistična, je pojasnil.

Po Božičevih besedah danes Gregorčič stopa v ozadje, verjetno tudi zato, ker imamo svojo državo, pri tem pa pozabljamo na veliko vlogo, ki jo je odigral v obdobju med vojnama, predvsem v času fašizma na Primorskem. Veliko Primorcev se je v času, ko so bile ukinjene slovenske šole, slovenščino učilo iz Gregorčičeve poezije.

V zadnjih letih, kot meni Božič, v šolskih načrtih na račun didaktike izginjajo številna literarna besedila, tako sta v učbenikih od Gregorčičevih pesmi ostali le še Soči in Človeka nikar. Pomen domoljubja pa se je po Božičevih besedah zmanjšal zaradi lastne države, "ko se nam zmotno zdi, da to ni več pomembno".

Petkovemu uvodnemu dogodku Gregorčičevih dnevov bo v sredo, 24. junija, v Goriški knjižnici Franceta Bevka Nova Gorica sledila osrednja prireditev, v okviru katere bodo pripravili tudi omenjeno okroglo mizo na temo Gregorčičevih domoljubnih pesmi. Poleg Božiča se je bosta udeležila še Megi Rožič in Aldo Rupel.

Gregorčičeve dneve bodo sklenili v petek, 3. julija, v Gradišču nad Prvačino, kjer se bosta predstavila člana Goriškega literarnega kluba Govorica - pesnik in pisatelj Milan Petek Levokov in pesnica Sabina Vostner.

Dneve pripravlja goriški literarni klub Govorica v sodelovanju z Goriško knjižnico Franceta Bevka ter nekaterimi soorganizatorji.