Svet 18.6.2015 5:00

Na Dunaju razstavljajo nagrajenci Majskega salona 2015

Dunaj, 18. junija - V razstavišču Slovenskega kulturnega centra Korotana na Dunaju bodo drevi odprli razstavo, na kateri se bodo predstavili slovenski umetniki Nika Autor, Boštjan Drinovec, Anka Krašna, Vanja Mervič, Marija Prelog in Katja Smerdu. Umetnike je izbrala selektorica, mednarodno priznana kustosinja in galeristka Denise Parizek z Dunaja.

Avstrija, Dunaj. Dunaj. Foto: Tina Kosec/STA Arhiv STA

Avstrija, Dunaj.
Dunaj.
Foto: Tina Kosec/STA
Arhiv STA

Selektorica je umetnike izbrala na letošnjem Majskem salonu, ki je na temo zraka potekal med 15. majem in 7. junijem v Lokarjevi galeriji Ajdovščina. Prvič je na razstavi sodelovala tuja selektorica, ki je med 125 avtorji izbrala šest umetnikov, zmagovalcev salona.

Izbrani umetniki bodo poleti s svojimi deli gostovali tudi v razstavnih prostorih cateringa Vivo v Ljubljani, so sporočili iz Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov (ZDSLU), ki pripravlja Majski salon.

Dela Nike Autor( 1982) se uvrščajo med družbeno angažirane projekte, formalno pa segajo na področja fotografije, grafike, videa in slikarstva. Boštjan Drinovec (1973) ustvarja na področju kiparstva, pri čemer združuje figuraliko s prvinami sodobnega kiparstva, konstruktivizma, pop arta, modernizma in sodobnih trendov.

Anka Krašna (1950) je zapisana slikarstvu ekspresivne likovne govorice, ki jo na oblikovni ravni doseže z odločnimi potezami, stilizacijo motivov in intenzivnimi barvami.

Ustvarjanje Vanje Merviča (1973) je povezano z razvojem sodobne digitalne tehnologije, Marija Prelog (1954) pa ilustriranje povezuje z oblikovanjem. Katja Smerdu (1980) se je pri svojem kiparskem in raziskovalnem delu podala na področje aktivnega humanizma.