Slovenija 18.6.2015 11:37

Na Muti prenovili kovaško in livarsko muzejsko zbirko

Muta, 18. junija - V obnovljenih muzejskih prostorih na Muti bodo danes odprli prenovljeno zbirko Kovaškega in livarskega muzeja, s katero upravlja Koroški pokrajinski muzej. Kovaška dejavnost na Muti sega v sredino 16. stoletja in je pomembno zaznamovala razvoj kraja in življenje v njem ter tudi krajino, je STA povedal kustos Marjan Kos.

Približno dve leti je Občina Muta obnavljala muzejske prostore v nekdanji graščini Kienhofen na Muti, v kateri ima tudi sama prostore. Hkrati z obnovo stavbe je Koroški pokrajinski muzej posodobil muzejsko zbirko kovaškega in livarskega muzeja, ki so ga na Muti odprli leta 1973 v počastitev takratne 400-letnice začetkov delovanja fužin na območju Mute.

Po Kosovih besedah so zbirko, ki je bila za javnost od leta 2013 zaprta, na novo postavili, dodali nekatere eksponate in vsebino. Zbirka tako predstavlja zgodovino kraja in občine v povezavi s kovačijo, ki je od sredine 16. stoletja dajala utrip življenju na Muti in v okolici, nadaljevanje te dejavnosti pa je v kraju živo še danes.

Na konec obnove čakajo še prostori gasilskega muzeja v isti stavbi, ki naj bi bili po napovedih župana Občine Muta Mirka Vošnerja končani do jeseni. Obeta se tudi prenova gasilske zbirke.