Slovenija 20.6.2015 0:30

Poletna muzejska noč danes vabi v muzeje in galerije

Ljubljana, 20. junija - Poletna muzejska noč bo drevi 13. odprla vrata muzejev in galerij po Sloveniji. Ti svoje stalne obiskovalce, predvsem pa tiste, ki vanje zaidejo redko, vabijo, da si od 18. ure do polnoči brezplačno in v sproščenem vzdušju ogledajo njihove stalne in občasne razstave. Mnogi pripravljajo še posebne dogodke - delavnice, projekcije in glasbeni program.

Ljubljana, STIC. Koordinatorica poletne muzejske noči Irena Marušič. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana, STIC.
Koordinatorica poletne muzejske noči Irena Marušič.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

V letošnji akciji sodeluje okoli 70 institucij iz vse Slovenije. Dogajanje bo potekalo v 52 mestih, največ sodelujočih institucij je iz Ljubljane.

Po besedah koordinatorice projekta Irene Marušič je program Poletne muzejske noči namenjen vsem starostnim skupinam, družinam in posameznikom. Z njim želijo organizatorji obiskovalcem predstaviti institucije, ki hranijo, ohranjajo in predstavljajo kulturno dediščino, kot prostore za sproščeno, zabavno in navdihujoče preživljanje prostega časa.

Akcija se je tekom let dobro prijela. Število obiskovalcev Poletne muzejske noči iz leta v leto narašča in se giblje od 20.000 do 25.000. Lani so zabeležili rekorden obisk, preko 39.000 obiskovalcev. Udeležba doseže vrhunec v poznih večernih urah.

Poletna muzejska noč poteka pod okriljem Skupnosti muzejev Slovenije, akcijo pa koordinira ekipa Tehniškega muzeja Slovenije. Program vseh prireditev je objavljen na spletni strani www.muzejska-noc.si, prisotni pa so tudi na družabnih omrežjih.