Slovenija 20.6.2015 6:00

V Kopru danes začetek 22. primorskega poletnega festivala

Koper, 20. junija - S slavnostnim odprtjem in predstavo Mikea Bartletta Krči v izvedbi Slovenskega ljudskega gledališča Celje se bo drevi v Kopru začel 22. primorski poletni festival. Festivalske predstave se bodo vrstile vsak večer do 30. junija v Kopru, Izoli, Piranu in Portorožu.

Koper. Mesto Koper. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Koper.
Mesto Koper.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

V otvoritveni predstavi Krči je britanski dramatik Mike Bartlett v skopem, jasnem in hitrem dialogu naslikal neprizanesljivo podobo krutega korporativnega sveta, kjer so zaposleni podvrženi vmešavanju nadrejenih v njihovo zasebno življenje in v njihovo intimo oz. nadrejenim v strahu za svojo službo dovolijo brutalno poseganje v svoja življenja. Igrata Pia Zemljič in Minca Lorenci, režijo podpisuje Jure Novak

Na letošnjem festivalu bo 150. ponovitev doživela predstava Iztoka Mlakarja Sljehrnik v režiji Vita Tauferja, ki je nastala v koprodukciji Gledališče Koper in SNG Nova Gorica.

Mlakar pa se bo festivalskemu občinstvu predstavil še s predstavo Pašjon. Tudi to koprodukcijo Gledališča Koper in SNG Nova Gorica je režiral Taufer. Čeprav naslov Pašjon neposredno aludira na formo srednjeveške duhovne drame, ki je lahko vsebovala tudi komične elemente, je Mlakar Kristusovo življenje, delovanje in trpljenje izpisal v svojem izvirnem komičnem žanru z značilnim narečnim govorom in prepletom dramskih prizorov s songi.

Festivalska produkcija Bužec on bušca jaz Marjana Tomšiča, v kateri igra Saša Pavček, ki je tudi avtorica priredbe besedila, bo letos doživela že 500. ponovitev. V monokomediji, režijo podpisuje Boris Cavazza, gledalec prisluhne ženski srednjih let, vpeti v tradicionalno vlogo matere in žene, ki ji vsakdan duši sanje in hrepenenja. Pavčkova je zanjo prejela več nagrad, med njimi nagrado Prešernovega sklada.

Na festivalu pa bo 150. ponovitev doživela tudi predstava Eduarda De Filippa Filumena Marturano, ki je nastala v koprodukciji Gledališče Koper in SNG Nova Gorica ter pod režijsko taktirko Katje Pegan.

Festivalsko dogajanje bodo med drugim sooblikovali še Zavod EN-KNAP s predstavo Iztoka Kovača Pozor hud ples 2: vrnitev legend, Bitef teatar iz Beograda z igro Filipa Vujoševića Življenje se ustavi, življenje gre naprej, koreografija Valentine Turcu in Lea Mujića Nevarna razmerja, ki je koprodukcija Baleta SNG Maribor, Dubrovniškega poletnega festivala in Festivala Ljubljana ter Narodno gledališče Kikinda iz Srbije z igro Saše Anočića Kavboji.