Slovenija 21.6.2015 5:00

Ljubljana se bo danes pridružila praznovanju glasbe

Ljubljana, 21. junija - Prestolnica se bo letos ponovno za en dan pridružila svetovni iniciativi Praznik glasbe - Fete de la Musique. Po mestnem središču bo na 12 prizoriščih nastopilo več kot 60 glasbenikov. Nastopi se bodo začeli ob 14. uri, sklenili pa zvečer na Kongresnem trgu s finalom Špil lige - prve lige dijaških bendov in koncertom zasedbe Moveknowledgement.

Ljubljana. Glasbeniki na ljubljanskih ulicah, harmonikaš. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Glasbeniki na ljubljanskih ulicah, harmonikaš.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na Mačkovi ulici bo mogoče prisluhniti pevskim zborom in akustičnim zasedbam, na Mestnem trgu, Krakovskem nasipu in v Soteski se bo slišala elektronika glasba, na Krekovem trgu rock, na Starem trgu pa bo zazvenela jazz in klasična glasba, za kar bosta poskrbela Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana in Akademija za glasbo.

Križevniška ulica bo gostila kantavtorje in šansonjerje, Šuštarski most glasbeno šola Muzikaviva, Trubarjevo ulico pa bodo zavzeli ritmi poprocka, rocka in bluesa.

Na Prešernovem trgu bo postavljen oder Sindikata glasbenikov Slovenije (SGS), Kongresni trg pa bo prevzel vlogo osrednjega prizorišča večernega dogajanja, glasbenega sejmišča in na stičišču s Slovensko cesto še odprtega prizorišča za vse glasbenike.

Na glasbenem sejmišču, ki ga soorganizira Radio Študent, se bo na stojnicah s svojo fonogramsko ponudbo predstavilo več kot 15 slovenskih glasbenih založb.

Praznik glasbe je predvsem priložnost, da se slovenska glasba prikaže v svoji najboljši luči, ter da se vsaj za en dan premostijo prepreke, ki sicer prežemajo slovenski glasbeni prostor, so zapisali organizatorji.

Vlogo krovnega organizatorja Praznika glasbe, ki v ospredje postavlja živo glasbo, je prevzel SIGIC - Slovenski glasbenoinformacijski center, prireditev pa poteka na pobudo Mestne občine Ljubljana.

Zgodovina praznika glasbe v svetu sega v leto 1982, danes ga praznujejo že v 120 državah, v 700 mestih. Osnovni namen pobude je glasbo postaviti na ulico in na najbolj nenavadne kraje, kamor sicer glasba ne seže.