Svet 20.6.2015 5:30

V madridskem Pradu jeseni dela španskega slikarja Luisa de Moralesa

Madrid, 20. junija - V madridskem muzeju Prado za jesen napovedujejo razstavo španskega slikarja Luisa de Moralesa (1509-1586), ki je bil poznan tudi pod vzdevkom El Divino. V muzeju hranijo 23 del slikarja in njegove delavnice, s čimer je njihova zbirka najpomembnejša zbirka Moralesovih del tako po številu kot po kakovosti.

Razstavo, ki bo predstavila tako umetnikovo osebnost kot njegovo delo, bodo v muzeju pripravili skoraj stoletje po prvi predstavitvi umetnikovih del v Pradu, piše na spletni strani muzeja. Na ogled bo od 1. oktobra do 10. januarja prihodnje leto.

Luis de Morales je bil eden najbolj samosvojih in prepoznavnih umetnikov španske renesanse in ključna osebnost slikarstva v Extremaduri v drugi polovici 16. stoletja. Imel je slikarsko delavnico in veliko učencev in posnemovalcev, zato so njegova dela dobro poznana.

Rodil se je v Badajozu v Španiji, kjer je verjetno študiral pri flamskem slikarju Hernandu Sturmiu. Skoraj vse življenje je prebil v domačem kraju. Bil je prvi izrazito nacionalni španski slikar. Pod vplivom italijanskih manieristov in nizozemskih mojstrov je slikal čustvene religiozne slike, ki so med ljudmi zbudile veliko občudovanja. Od tod tudi vzdevek "božanski".

Španski kralj Filip II. ga je povabil k sodelovanju pri urejanju novega kraljevega dvorca Escorial. Vendar pa njegova slika Kristusa, ki nosi križ, vladarju ni bila všeč, zato jo je dal predstaviti v madridsko cerkev San Jeronimo.