Na hitro prelistano 20.6.2015 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 20. junija - Pri novomeški založbi Goga so izdali knjigo Vladimirja Vojnoviča Moskva 2042, pri založbi Modrijan pa v zbirki Svila avtobiografsko pripoved Christe Wolf z naslovom August. Mladinska knjiga je izdala detektivko Roberta Galbraitha oz. J.K. Rowling Sviloprejka, založba Zala pa slikanico Linde Sarah in Benjija Daviesa Na Hitrem hribu.

Ljubljana. Slikanica Na Hitrem hribu avtorjev Linde Sarah in Benjija Daviesa. Foto: STA

Ljubljana.
Slikanica Na Hitrem hribu avtorjev Linde Sarah in Benjija Daviesa.
Foto: STA

Ljubljana. Detektivka Sviloprejka avtorja Roberta Galbraitha oz. J.K. Rowling. Foto: STA

Ljubljana.
Detektivka Sviloprejka avtorja Roberta Galbraitha oz. J.K. Rowling.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Moskva 2042 avtorja Vladimirja Vojnoviča. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Moskva 2042 avtorja Vladimirja Vojnoviča.
Foto: STA

Ljubljana. Avtobiografska pripoved August avtorice Christe Wolf. Foto: STA

Ljubljana.
Avtobiografska pripoved August avtorice Christe Wolf.
Foto: STA

MOSKVA 2042 - FANTAZIJSKI ROMAN OZIROMA ANTIUTOPIJA O PRESTOLNICI RUSIJE V PRIHODNOSTI

Roman Moskva 2042 prinaša zgodbo disidentskega pisatelja Vitalija, ki je prisiljen zapustiti socialistično Sovjetsko zvezo in uživa v svetu gnilega nemškega kapitalizma, vse dokler idile ne prekine nepričakovana ponudba. Izkaže se, da Lufthansa nudi polete v prihodnost, ameriški časnik pa je pisatelju pripravljen plačati izjemno drago karto, ki ga popelje 60 let v prihodnost - v Moskvo leta 2042, kjer se je iz socializma razvil čisto pravi komunizem.

Vladimir Nikolajevič Vojnovič (1932) je najprej zaslovel z romani o vojaku Ivanu Čonkinu, ki duhovito slikajo absurde totalitarnega režima v času 2. svetovne vojne v Rusiji. Ti so na voljo tudi slovenskim bralcem. Vojnovičeva dela so bila dolgo prepovedana v Rusiji, leta 1980 je bil državo tudi sam prisiljen zapustiti. Drugo njegovo ključno delo, Moskva 2042, je tako nastalo že v Münchnu. Roman je prevedla Lijana Dejak.

AUGUST - KRATKA AVTOBIOGRAFSKA PRIPOVED NEMŠKE PISATELJICE CHRISTE WOLF

August je kratka avtobiografska pripoved, ki jo je Christa Wolf poklonila svojemu možu Gerhardu Wolfu ob 60. obletnici njune poroke, in velja za zadnjo knjigo v avtoričinem opusu. Delo prinaša melanholično zgodbo o že priletnem vozniku turističnega avtobusa, ki se med vožnjo spominja časa takoj po vojni, ko je kot osemleten deček skupaj z mnogimi drugimi bolniki, ki so si med vojno nakopali jetiko, pristal v sanatoriju. Njegove spomine zaznamuje tudi podoba okoli deset let starejše Lilo, ki postane sidro njegovega zgodnjega otroštva. Na stara leta se ta podoba izmenjuje s podobo njegove medtem že umrle žene Trude, vse skupaj pa zaokrožuje v sentimentalno inventuro svojega mirnega, skromnega, preprostega, a kljub temu povsem zadovoljnega in polnega življenja. Za prevod dela je poskrbela Ana Jasmina Oseban.

Christa Wolf velja za eno največjih imen povojne vzhodnonemške literature. V svojih delih kritično obravnava vojne teme in odtujenost modernega življenja v razdeljeni domovini, pogosto pa s poudarjanjem ženske perspektive vnaša v pripovedi dodatno noto kritike patriarhalnih struktur oblasti in nasilja, ki so ustaljene v povojni družbi. Pred Augustom so bile v slovenščino prevedene že knjige Premišljevanje o Christi T., Kasandra in Razdeljeno nebo. Leta 2010 je prejela nagrado Thomasa Manna.

SVILOPREJKA - NOVA DETEKTIVKA S PRIMEROM, KI ZAPOSLI DETEKTIVA CORMORANA STRIKA

Sviloprejka je druga knjiga serije o zasebnem detektivu Cormoranu Striku in njegovi mladi asistentki Robin Ellacott, ki sledi uspešnici Klic kukavice. Tokrat se na detektiva obrne žena uspešnega pisatelja Owena Quina, ki je izginil neznano kam. Gospa Quine je prepričana, da gre le še za eno v vrsti moževih ekscentričnih odsotnosti, zato detektiva prosi, naj ga poišče. Toda pisatelja kmalu najdejo pošastno umorjenega v nenavadnih okoliščinah. Izkaže se, da je Quine pravkar napisal žaljiv portret številnih znanih ljudi, ki bi - če bi roman dočakal izid - uničil mnogo življenj. Osumljencev je torej cel kup, Cormoran Strike in njegova asistentka pa imata znova polne roke dela. Delo je poslovenila Nataša Müller.

Pod imenom Robert Galbraith se skriva slovita britanska pisateljica J.K. Rowling, ki je zaslovela s serijo o Harryju Potterju, podpisuje pa se tudi pod roman Nadomestne volitve.

NA HITREM HRIBU - SLIKANICA NA TEMO PRIJATELJSTVA

Glava junaka slikanice sta neločljiva prijatelja Tomaž in Andraž. Vsak dan zvlečeta svoji škatli na Hitri hrib, se igrata in uživata. Nekega dne pa se ojunači še Tadej, privleče svojo škatlo in zmoti ustaljeni ritem dveh prijateljev. Tu se postavi vprašanje, ali ga bosta Tomaž in Andraž sprejela. Slikanica priznanih britanskih avtorjev, ki je bila med drugim nominirana za ilustratorsko nagrado Kate Greenaway, prinaša pripoved o prijateljstvu in čarovniji otroštva. Besedilo sta prevedla Mateja Črv Sužnik in Miha Sužnik.