Svet 22.6.2015 5:00

Avtoportret z rdečo kredo Leonarda da Vincija kmalu prvič na ogled v Rimu

Rim, 22. junija - V Kapitolinskem muzeju v Rimu bodo v torek, 23. junija, prvič v Rimu razstavili avtoportret z rdečo kredo italijanskega renesančnega umetnika Leonarda da Vincija. Pred tem je bila risba iz leta 1510, ki jo sicer hranijo v Kraljevi knjižnici v Torinu, predmet novih raziskav v laboratorijih ICRCPAL v Rimu, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.

Ljubljana. Slika slovitega renesančnega umetnika Leonarda da Vincija Mona Lisa, ki je ena od najslavnejših slik v zgodovini likovne umetnosti. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slika slovitega renesančnega umetnika Leonarda da Vincija Mona Lisa, ki je ena od najslavnejših slik v zgodovini likovne umetnosti.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Italijanski slikar, kipar, arhitekt, inženir in izumitelj Leonardo da Vinci (1452-1519) se je rodil v Vinciju v Toskani kot nezakonski sin florentinskega notarja Piera da Vincija. Šolal se je pri Verocchiu.

Bil je ustvarjalni genij in glavni predstavnik renesančnega univerzalnega človeka, ki združuje umetnost in znanost. Po načelu znati opazovati je preučevanje narave in eksperiment utemeljil kot izhodišče umetniškega in znanstvenega dela ter s tem pomembno vplival na duhovni razvoj zahodnega sveta v novem veku.

Zapustil je številne znanstvene beležke, napisane v zrcalni pisavi. Kot slikar je bil po eleganci forme in umirjeni harmoniji barv pravo nasprotje drugega velikega renesančnega umetnika in sodobnika, Michelangela.

Med njegovimi najbolj poznanimi slikarskimi deli so Madona z otrokom (okoli 1474), Sv. Hieronim (okoli 1480), Dama s hermelinom (1485), freska Zadnja večerja v samostanu Santa Maria delle Grazie v Milanu (1495-97) in Mona Liza (1503-06).