Slovenija 22.6.2015 11:06

Kresnik letos od teme političnega tajkunstva do potovanja v pokrajine lastne notranjosti

Ljubljana, 22. junija - Vsakoletni izbor za najboljši slovenski roman vzbuja pričakovanja tako pri bralcih kot ustvarjalcih. Ob 25. kresniku se zastavlja vprašanje, ali bo kresnika tretjič dobil Andrej E. Skubic, ga bo drugič dobila Katarina Marinčič ali pa bo seznam dobitnikov kresnika bogatejši za novo ime, Marka Sosiča, Dušana Šarotarja ali Veroniko Simoniti.

Ljubljana. Podelitev nagrade kresnik za najboljši slovenski roman. Lanski nagrajenec Davorin Lenko ob prižigu tradicionalnega kresa pred cerkvijo na Rožniku. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Podelitev nagrade kresnik za najboljši slovenski roman.
Lanski nagrajenec Davorin Lenko ob prižigu tradicionalnega kresa pred cerkvijo na Rožniku.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Za kresnika, nagrado za najboljši roman leta, ki jo podeljuje časopisna hiša Delo, so nominirani romani Samo pridi domov Andreja E. Skubica, Po njihovih besedah Katarine Marinčič, Kratki roman o snegu in ljubezni Marka Sosiča, Panorama Dušana Šarotarja in Kameno seme Veronike Simoniti.

Med omenjenimi avtorji je v izboru za nagrado prvič le Simonitijeva s svojim romanesknim prvencem. Sosič in Šarotar sta bila za kresnika že nominirana.

Kateri roman je najboljši, bo znano na kresni večer, v torek, 23. junija. Nagrajenca bodo po tradiciji izbrali in razglasili na ljubljanskem Rožniku, žirija bo ime dobitnika kresnika sporočila po uri in pol odločanja v Cankarjevi spominski sobi. Nagrajenec bo prejel ček, vreden 5000 evrov, in prižgal tradicionalni kres pred rožniško cerkvijo.

Pet najbolj izvirnih slovenskih romanov z letnico izida 2014, ki se potegujejo za letošnjega kresnika, je izbrala žirija, v kateri so štirje literarni kritiki: Gabriela Babnik kot predsednica ter Igor Bratož, Tina Kozin in Aljoša Harlamov.

Žirija je bila letos štiričlanska že tretje leto zapored, čeprav je lani ob razglasitvi nagrajenca predsednica lanske žirije profesorica Alojzija Zupan Sosič pozvala časopisno podjetje Delo, da povrne petčlansko žirijo, ker je odločitev o zmagovalcu v neparnem številu lažja.

V romanu Samo pridi domov (Modrijan) se Skubic loteva zelo aktualne teme, ki v slovenski literaturi še ni bila deležna ustrezne obravnave: političnega tajkunstva in korupcije. Čeprav v vrtincu dogodkov, ki se hkrati berejo kot kriminalka in drama, nenehno srečujemo mesta, ki so nam iz javnega življenja še kako znana, to ni roman na ključ; prav tako se ne spogleduje s političnim aktualizmom.

V romanu Po njihovih besedah (Modrijan) se prepletajo tri zgodbe, ki izhajajo iz treh avtobiografskih zapisov: arheologa Heinricha Schliemanna, pisca pustolovskih romanov Karla Mayja ter v drugo polovico 20. stoletja postavljena zgodba šefa protiobveščevalne službe. Osnovni vezni element med pripovedmi je razmislek o lažnivosti oziroma resnicoljubnosti avtobiografij.

Kratki roman o snegu in ljubezni (Litera) je roman o izgubljenih in znova najdenih bližinah v času nasilja. Nasilja ene družbene skupine nad drugo, toda vedno tudi nasilja, ki ni daleč od nas, temveč lahko nenadoma izbruhne v naši bližini, v naših najbližjih.

V Panorami (Beletrina) pisatelj išče mir in navdih za pisanje na počasnem potovanju po deževni in megleni irski obali, od tam odpotuje v Belgijo in prek Ljubljane v Sarajevo; predvsem pa ga pot vodi vedno globlje v pokrajine lastne notranjosti.

Roman Kameno seme (Litera) je nanizan skozi zgodbe več ljudi, domačinov in tujih turistov, ki se poleti znajdejo v imaginarnem kraju na nekem hrvaškem otoku. Če njihove usode še niso tako ali drugače prepletene, se to zgodi zdaj, ko jezna, z bolečino zaznamovana domačinka vrže kamen in sproži sosledje dogodkov.

Žirija je letos ocenjevala 130 romanov. Slovenska romaneskna produkcija leta 2014 je bila torej količinsko zelo velika in tudi sicer je bila po oceni predsednice žirije kakovostna.

Lani je nagrado kresnik dobil Davorin Lenko za roman Telesa v temi.