Svet 23.6.2015 5:00

V Münchnu kmalu slikarska in filmska dela Andyja Warhola

München, 23. junija - Muzej Brandhorst in Filmfest München bosta konec meseca ponudila obsežen vpogled v vsestransko ustvarjanje ikone pop arta Andyja Warhola. Na festivalu bodo od 26. junija do 4. julija prikazali številne njegove filme. V muzeju se bodo z razstavo, ki bo združila 100 umetnikovih del iz lastne zbirke, osredotočil na njegovo slikarsko ustvarjanje.

Kanada, Vancouver. Odprtje razstave 80 del Andyja Warhola z naslovom Warhol - A Different Idea od Life. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kanada, Vancouver.
Odprtje razstave 80 del Andyja Warhola z naslovom Warhol - A Different Idea od Life.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Razstava, ki bo na ogled od 25. junija do 18. oktobra, je po besedah direktorja muzeja Achima Hochdörferja odlična priložnost, da so končno združili Warholova dela in da jih pokažejo javnosti. Na njej bo po pisanju nemške tiskovne agencije dpa mogoče videti tako zgodnje risbe iz 60. let minulega stoletja kot poznejša slavna dela, kot so podobe Marilyn Monroe.

Na filmskem festivalu pa bodo prikazali od Warholovih avtoportretov z znanimi osebnostmi do njegovih eksperimentalnih filmov, kot so Spanje ali Dekleta iz Chelsea.

Warhol (1928-1987) velja za eno najpomembnejših in najbolj enigmatičnih osebnosti moderne umetnosti. Rodil se je leta 1928 v Pittsburghu slovaškima izseljencema Ondreju in Juliji Varhola. Umrl je leta 1987, star 58 let.

Svoj umetniški izraz je začel razvijati v začetku 60. let minulega stoletja pod vplivom francoskega umetnika Marcela Duchampa in dadaistov. Upodabljal je jušne konzerve, medijske zvezde, zgodovinske osebnosti, pogosto pa kar samega sebe.

Med njegova ikonična in najbolj razvpita dela sodijo podobe Marilyn Monroe, 100 konzerv in Campbellove juhe. Med njegovimi eksperimentalnimi filmi velja omeniti še filme Osamljeni kavboj, Hranjenje in Poljubljanje.