Slovenija 25.6.2015 9:36

Festival Lent brez plavajočega odra na Dravi nekoliko drugačen kot doslej

Maribor, 25. junija - V Mariboru se bo konec tedna začel Festival Lent, ki pa bo v nekoliko drugačni obliki kot doslej. Letos ne bo Glavnega odra na Dravi, ampak bo dogajanje še bolj razpršeno po mestu. Glavnina dogajanja bo stekla šele v drugi polovici festivala, brez velikih mednarodnih imen, a po navedbah organizatorjev še vedno z dovolj pestro in kakovostno ponudbo.

Maribor. Festival Lent - Večerov oder. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Festival Lent - Večerov oder.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Kot izpostavljajo organizatorji, je vse od prvega Festivala Lent pred 23 leti vodilo festivala približati kakovostno kulturo najširši javnosti za sprejemljivo ceno. To je v Mariboru, ki se že vrsto let sooča z gospodarsko in socialno krizo, velikega pomena.

"Festival Lent je festival za družine," pravi njegov prvi mož, direktor Narodnega doma Maribor Vladimir Rukavina. Zato po njegovih besedah niso toliko pomembna velika imena nastopajočih - čeprav so ta v preteklosti na festivalu že nastopala -, temveč raznoliko dogajanje za vse generacije. Ker privlači raznolike skupine ljudi, je prireditev ključna za mariborsko gostinstvo in turizem.

A tako kot zadnjih nekaj let se je tudi letos organizacijo festivala zaradi številnih nedorečenosti, predvsem finančne narave, ponovno reševalo v zadnjem trenutku. Že dolgo obljubljena javna razprava o prihodnosti festivala, ki zaradi nenehnega nižanja javnih sredstev in kriznih časov, s katerimi se soočajo sponzorska podjetja, še vedno ni stekla, dodaten udarec organizatorjem pa je zadalo drastično zmanjšanje sofinanciranja s strani mariborske občine. Drugače kot lani država ni priskočila na pomoč z dodatno finančno injekcijo, zato se letošnji proračun festivala ocenjuje na okoli 750.000 evrov, kar je skoraj pol manj kot lani in daleč od 2,5 milijona evrov, kolikor je znašal v prejšnjih letih.

Posledično so se morali odreči postavitvi Glavnega odra na Dravi, ki je za organizatorje vsako leto bil največji finančni zalogaj, a je obenem tudi nudil možnost največjega zaslužka s prodajo vstopnic in sponzorskimi pogodbami. Ali odsotnost tega prizorišča vpliva na letošnjo prodajo vstopnic, v Narodnem domu Maribor še ne morejo povedati, saj prodaja poteka na različnih mestih. "Upamo, da to ne bo vplivalo na prodajo, saj obiskovalci prihajajo na festival zaradi nastopajočih, ne pa zaradi odra," je za STA povedal predstavnik organizatorjev Boris Črnič.

Namesto na plavajočem odru bo letos mednarodni folklorni festival Folkart potekal na Trgu Leona Štuklja, v SNG Maribor in drugod po mestu. Vlogo osrednjega prizorišča na Lentu bo prevzel zunanji avditorij lutkovnega gledališča, delno pa tudi letos razširjeni Jurčkov oder pri Vodnem stolpu. Večerov oder ostaja zagrajen in dostopen le z vstopnicami, med novimi prizorišči pa je tudi Salon uporabnih umetnosti.

Pričetek največjega mariborskega kulturnega dogodka bo letos brez dviga festivalske zastave in uradnega odprtja. "Trudimo se, da je ta prireditev čim manj politična," je pojasnil Rukavina.

Lani so našteli okoli 500.000 obiskovalcev in na takšno številko upajo tudi letos. Rukavina upa, da so trenutne razmere le začasne in da bo festival v prihodnjih letih lahko ponovno zadihal s polnimi pljuči. Še posebej si želi, da bo mesto po dolgoletnih obljubah vendarle uresničilo idejo o postavitvi stalnega prizorišča na Lentu.