Slovenija 23.6.2015 14:59

Letošnji Pranger obogaten s španskimi prevodi

Ljubljana, 23. junija - Letošnje, 12. srečanje pesnikov, kritikov in prevajalcev poezije - festival Pranger bo med 30. junijem in 5. julijem potekal v Ljubljani, Rogaški Slatini in Šmarjah pri Jelšah. Festival bo uvedla razprava na temo Poezija in turizem, obenem bodo že prvi dan razglasili prejemnika Stritarjeve nagrade za mladega kritika. Država v gosteh je Španija.

Po formuli 3 x 3 tudi tokrat gostijo devet slovenskih pesnic in pesnikov po izboru kritikov. Letos je Lidija Gačnik Gombač izbrala pesniško zbirko Stanislave Repar Obešanje na zvon, pesmi Barbare Korun Čečica, motnjena od ljubezni in zbirko Milana Vincetiča Pristave. Marcella Potocca so se, kot je dejal na novinarski konferenci, najbolj dotaknile pesniške zbirke Cirila Berglesa Lazar se odpravlja domov, Jane Putrle Srdić To noč bodo hrošči prilezli iz zemlje ter Nataše Velikonja Ostani. Berglesovo delo bodo obravnavali posthumno, kar bo prvič v zgodovini festivala.

Po izboru Tanje Petrič so se na festival uvrstile pesniške zbirke Davida Bedrača Tvoj nakupovalni voziček, Petre Kolmančič: P(l)ast za p(l)astjo in Petra Kolška Dekleta pojejo. V sklopu festivala bodo potekale tri kritiške razprave, ki se jih bo udeležila tudi večina izbranih avtorjev.

Država v gosteh je Španija s kastiljsko španščino in priznanima prevajalcema v španski jezik - Pablom Juanom Fajdigo in Barbaro Pregelj. V sklopu festivala bo tudi letos v Rogaški Slatini potekala prevajalska razprava, ki jo bo vodila Nada Grošelj, koordinatorka za prevajalski del festivala in urednica knjižice s prevodi izbranih pesnikov v španščino.

Letos so se odločili, da bodo dobitnika Stritarjeve nagrade, ki jo v okviru festivala podeljuje Društvo slovenskih pisateljev, razglasili že na prvi festivalski dan. Tako bo lahko nagrajenec letos prvič sodeloval med kritiškimi razpravljavci. Letošnjo žirijo sestavljajo Ivan Dobnik (predsednik), Aljoša Harlamov (lanskoletni nagrajenec) in Tina Kozin.

Stritarjevega nagrajenca bodo razglasili po konceptualni razpravi, na kateri po besedah vodje pogovora Gorana Č. Potočnika vsako leto odprejo debato o navidez nepovezanih pojavih. Letos jih zanima, kaj lahko poezija doprinese turizmu in obratno. Gostje bodo Glorjana Veber, Polonca Blažič in Janja Spevan.

Po besedah vodje festivala Urške P. Černe je Pranger postal reka s porečji. Reka je metafora za poezijo, kritiko poezije in prevajanje, pritoki pa simbolizirajo mlade ustvarjalce. Od leta 2012 se Pranger povezuje s sestrskim festivalom Mlade rime, kritiško razpravo Mlada kritika, literarnimi intervencijami kluba L'etažer Gimnazije Vič. V sklopu Prangerja poteka tudi Ela - Mali Pranger, namenjen mlajšim ustvarjalcem.

Festival že četrto leto organizira tudi kritiško razpravo, ki je namenjena še neuveljavljenim kritikom poezije. Letošnji izbrani kritiki Urška Zupančič, Domen Bertoncelj in Grega Ulen bodo sodelovali na kritiški debati Mlada kritika, ki bo 1. julija v okviru večera Mlade rim v Menzi pri koritu na Metelkovi. Tam bo potekalo tudi branje Prangerjevih pesnikov.