Slovenija 23.6.2015 16:42

Pri Mladinski knjigi novosti priznanih domačih ustvarjalcev za otroke

Ljubljana, 23. junija - Mladinska knjiga je z novostmi počastila več jubilejev. Ob 90. obletnici rojstva Janeza Bitenca so izdali njegove pesmice z ilustracijami Jelke Reichman, ob 60-letnici Andreja Rozmana Roze Predpravljice in pripovedke, ob 40-letnici mačka Murija so z Reichmanovo pripravili Dojenčkov album. Predstavili so še Möderndorferjeve Pesmi in pesničice.

Ljubljana. Mladinska knjiga. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Mladinska knjiga.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Za izbor Bitenčevih pesmi, zbranih v knjigi Metuljček Cekinček, je poskrbela Metka Pušenjak. Kot je dejala na predstavitvi knjig, je v antologiji zbranih 90 pesmic, ki jih je razdelila v sedem tematskih sklopov. Te je naslovila s citati iz Bitenčevih del. Bitenc se je sicer podpisal pod okoli 1000 pesmic, evidentiranih je približno 600, ostalo pa so po besedah Pušenjakove "variante variant", ki jih je priredil za določeno otroško občinstvo iz že obstoječe pesmi. Knjigi je dodana še zgoščenka s 40 pesmimi, ki jih je izvedel pevski zbor Osnovne šole Majde Vrhovnik pod vodstvom Polone Guček Skrbinek skupaj s solistoma Tadejo Pance in Danilom Kostevškom ter pianistom Mitjo Reichenbergom.

Ob 60. rojstnem dnevu Andreja Rozmana Roze so izšle Predpravljice in popovedke, ki prinašajo avtorjeve kratke humorne zgodbe s prigodami povodnega moža, gospoda Šilčka in začaranega žabca z ilustracijami letošnjega Levstikovega nagrajenca Zvonka Čoha. Rozman se je pri pisanju nedoločnikov načrtno izogibal pisanjem i-jev, zato je na platnicah napisano: "Pozor! Pisanje nedoločnikov brez i lahko resno škoduje šolski oceni."

Pesmi in pesničice prinašajo približno polovico novih pesmi Vinka Möderndorferja, polovica pa jih je bila že objavljenih. Pesmi so po Möderndorferjevih besedah precej raznorodne, nekaj je namenjenih najmlajšim, precej najstnikom, veliko jih tematizira zaljubljenost in ljubezen. Pesmi je ilustrirala Suzi Bricelj, ki ji jih je po avtorjevih besedah uspelo poenotiti v celoto. Bricljevi so pesmi, kot je dejala, puščale dovolj svobode za vnos razkošnih barv in velikih slik.

Reichmanova, ki je ilustrirala Bitenčevo antologijo, je tudi avtorica Dojenčkovega albuma mačka Murija in muce Mace. Ker je pred tem že ilustrirala Dojenčkov album, kjer je v ospredju likovne podobe dojenček, je bila najprej negotova glede novega albuma, v katerem je glavni junak mačji mladiček. Nato je med drugim prevladala velika ljubezen do mačk.