Svet 24.6.2015 5:30

Film Kuglerjeve Odmevi časa uspešen še v Los Angelesu in Amsterdamu

Los Angeles/Amsterdam, 24. junija - Celovečernemu filmu Eme Kugler Odmevi časa je ameriška revija The Los Angeles Film Review podelila naziv najboljšega tujejezičnega filma, deležen pa je bil tudi posebne omembe za vizualne efekte in zvok. Film je bil uspešen še na festivalu v Amsterdamu (Amsterdam Film Festival), kjer je prejel Van Goghovo nagrado za odličnost v kinematografiji.

Ljubljana. Režiserka Ema Kugler. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Režiserka Ema Kugler.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Nagrade se pridružujejo več priznanjem, ki jih je Kuglerjeva prejela za film Odmevi časa. Film po njenih besedah tematizira idejo, da je "največja zabloda človeka njegova iluzija, da je svoboden".

V filmu, ki je nastal v produkciji zavoda Zank, v glavnih vlogah nastopata Marko Mandić in Nataša Matjašec Rošker. V filmu se intermedijska ustvarjalka posveča vprašanju prisile, porazdeljene med cerkveno, posvetno in vojaško oblast, ter vprašanju predvidenih vlog, ki jih morata odigrati ženska in moški.

"V tem filmu nikakor ne govorimo o reprodukciji, niti o seksualnem užitku, temveč o vlogi, ki jo morata oba spola igrati, da sta sprejemljiv del družbe, da sploh lahko sta. In kaj sta lahko? Tako kot danes svet stoji, je najbolj oportuno, da sta razplojevalca, da sta mati in oče. Tako zapoveduje cerkvena oblast in tako tudi posvetna, ki se na tej točki srečata: rabita novodobne sužnje, da delajo, kopičijo material in s tem kopičijo profit nekomu drugemu," je idejo Odmevov časa opisala Kuglerjeva.

Ema Kugler je svojo umetniško pot začela sredi 80. let. Deluje v različnih umetniških disciplinah, od režije, scenaristike, scenografije, kostumografije, montaže pa do performansov in likovnih instalacij.

V središče svojega ustvarjanja Kuglerjeva postavlja film. Med drugim se podpisuje pod dela Hydra (1993), Obiskovalec (1995), Tajga (1996), Postaja 25 (1997), Menhir (1999), Homo erectus (2000), Phantom (2003), Le Grand Macabre (2005) in Za konec časa (2009).