Slovenija 27.6.2015 11:10

Letošnja Poletna noč posvečena Elzi Budau

Ljubljana, 27. junija - V Križankah se v ponedeljek v sklopu Ljubljana Festivala obeta Poletna noč, ki bo letos posvečena tekstopiski Elzi Budau. Na večeru bo mogoče prisluhniti 20 pesmim na temo ljubezni izpod njenega peresa, ki ji bodo zapeli slovenski izvajalci ob spremljavi Big Banda in Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod taktirko Patrika Grebla.

Pesmi Elze Budau (1941) bodo zapeli Nuška Drašček, Nina Strnad, Anika Horvat, Manca Izmajlova, Severa Gjurin, Rok Pečečnik in Jure Ivanušič, posebna gosta večera, ki ga bo povezoval igralec Saša Tabaković, pa bosta Elda Viler in Oto Pestner.

Pri izboru popevk je sodelovala tudi avtorica besedil pesmi. Kot je dejala za STA, je najprej razmišljala o temi, na katero bo ubran večer. "Odločitev je bila logična, povsem preprosta in prepričana sem, da je prava. Letošnja Poletna noč bo posvečena - poletni noči. Zanjo sem izbrala svoje najlepše ljubezenske pesmi," je pojasnila.

Budauova si je obenem želela gala koncert pokloniti skladateljem, s katerimi je največkrat sodelovala. Milan Ferlež, Jože Privšek, Jure Robežnik in Mojmir Sepe - "to je moja štiriperesna deteljica, ki mi je čisto zares prinesla srečo," je poudarila in dodala, da sedemperesne deteljice žal ni več; v njej bi bili še Ati Soss, Silvo Stingl in Aleš Kersnik.

Na vprašanje, kako so nastajale njene pesmi, je odvrnila, da je vsako rojstvo, tudi pesmi, nedoumljiva skrivnost. "Preprosto, zgodi se," je dejala.

Na večeru bodo zazvenele zimzelene pesmi, kot so Nasmeh poletnih dni, Ti si moja ljubezen, S teboj, Zelena leta, Šepet poletnih trav, Pegasto dekle, Sto majhnih nežnosti, Brez besed, Samo nasmeh je bolj grenak ter seveda Poletna noč, po kateri je ponedeljkova prireditev dobila ime. Prav Poletna noč zavzema pri tekstopiski posebno mesto. "Morda je čarobni ključ, ki odpira vrata srca. Vesela sem, da je skoraj že ponarodela. Ni poletne noči brez Poletne noči," meni Elza Budau.

Gala koncert Poletna noč, ki ga vsako leto organizira RTV Slovenija skupaj s Festivalom Ljubljana, je postal tradicionalna prireditev, ki obuja spomin na zlate čase Slovenske popevke. V zadnjih letih so jo posvetili Atiju Sossu, Majdi Sepe, Eldi Viler, Juretu Robežniku, Mojmirju Sepetu, Dušanu Velkaverhu, Juretu Robežniku in 50-letnici Slovenske popevke, lani pa mestu Ljubljani. Letos bodo Poletno noč lahko spremljali tudi poslušalci prvega programa Radia Slovenija.

Pesnica, pisateljica in dolgoletna novinarka v uredništvu dokumentarnih oddaj na Radiu Slovenija Elza Budau se je že pri 16. letih spoprijela z romanom, v dobrih dveh desetletjih zlatih časov slovenske popevke pa je bilo med pisci besedil največkrat njeno ime. Mnoge njene pesmi, ki jih je napisala za skladbe najbolj priznanih slovenskih avtorjev zabavne glasbe, so bile pravi mali literarni biseri. Za svoja besedila je dobila vrsto nagrad, tudi mednarodnih. Leta 2004 še viktorja za življenjsko delo, leta 2007 pa za svoj radijski in glasbeni opus tudi Ježkovo nagrado.