Svet 27.6.2015 5:30

Danes 60. rojstni dan praznuje francoska igralka Isabelle Adjani

Pariz, 27. junija - Francoska igralka Isabelle Adjani danes praznuje 60. rojstni dan. Adjanijeva velja za najbolj nadarjeno igralko svoje generacije. Posnela je le malo filmov, a je za svoje vloge dobila številne nagrade. Znana je po vlogah neuslišanih, strastnih in veličastnih ženskih likov - slavne kiparke Camille Claudel, Hugojeve hčerke Adele in kraljice Margot.

Adjanijeva je edina francoska igralka, ki je dobila pet cezarjev za glavno žensko vlogo, poleg tega je prejela že dve cannski zlati palmi, berlinskega srebrnega medveda, nagrado newyorških kritikov in dve nominaciji za oskarja.

Rodila se je Parizu. Svojo prvo vlogo je odigrala pri štirinajstih letih, zaslovela pa pri dvajsetih v vlogi Adele Hugo v filmu Francoisa Truffauta Zgodba o Adele H., za katero je bila nominirana za oskarja. Po tej vlogi je igrala skoraj izključno v glavnih vlogah v za evropske razmere velikih produkcijah in delala z največjimi režiserji, kot so Truffaut, Roman Polanski, Werner Herzog, Luc Besson ali Walter Hill, piše v biografskem leksikonu.

Njena kariera v ameriških filmih ni bila tako uspešna. Tudi v Evropi igra vse redkeje in le še vloge, ki so ji pisane na kožo. Glede na izbor vlog, javno podobo, videz in način življenja je morda še zadnja velika evropska diva, kar jo umešča v serijo igralk kot so Marlene Dietrich, Greta Garbo, Sophia Loren ali Catherine Deneuve.