Svet 30.6.2015 5:00

Amos Oz dobitnik mednarodne literarne nagrade v Berlinu

Berlin, 30. junija - Izraelski pisatelj Amos Oz je prejemnik mednarodne literarne nagrade berlinske Hiše kultur sveta 2015 za roman Judas. Oz je v romanu mojstrsko ubesedil velika vprašanja in konflikte zgodovine religij in polpretekle zgodovine na Bližnjem vzhodu, je v utemeljitvi zapisala žirija. Podelitev nagrade bo 8. julija v Berlinu.

Ljubljana, Knjigarna Konzorcij. Izraelski pisatelj Amos Oz. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Knjigarna Konzorcij.
Izraelski pisatelj Amos Oz.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Pisatelj (76) bo nagrado prejel skupaj s prevajalko romana v nemščino Mirjam Pressler. Nemški prevod romana je žirija pohvalila zaradi prefinjenega niansiranja atmosfere, ki zaznamuje inteligentno in večplastno delo.

Oz bo prejel 25.000 evrov, prevajalka pa 10.000 evrov. Prevod Presslerjeve je bil marca letos nagrajen tudi na knjižnem sejmu v Leipzigu, piše nemška tiskovna agencija dpa.

V slovensko bralsko zavest je Oz stopil leta 1995 z romanom Črna skrinjica. V svojih delih - v slovenščino sta poleg omenjenega romana prevedena še Panter v kleti in Zgodba o ljubezni in temnini - Oz v razumljivem, rahlo ironičnem slogu opisuje družbene in socialnopsihološke probleme življenja v ozkih skupnostih, kakršni so izraelski kibuci.

Izraelski literat je že od 60. let minulega stoletja zelo dejaven v mirovnem procesu na Bližnjem vzhodu. Za svoj mirovniški angažma in literarno ustvarjanje, ki je bilo objavljeno v več kot 40 jezikih, je prejel ugledne mednarodne nagrade, med njimi francosko odlikovanje red viteza legije časti, špansko nagrado princa Asturije za literaturo, Goethejevo nagrado in nagrado Heinricha Heineja.

Ob izidu slovenskega prevoda Zgodbe o ljubezni in temnini je leta 2012 Oz tudi obiskal Slovenijo in nastopil na literarnih večerih v Mariboru in Ljubljani.