Svet 1.7.2015 5:00

V galeriji Uffizi razstava del Piera di Cosima

Firence, 1. julija - V galeriji Uffizi v Firencah so na ogled postavili razstavo, posvečeno italijanskemu renesančnemu slikarju Pieru di Cosimi (1462-1521). Postavitev združuje okoli 40 umetnikovih del, ob njih so predstavljena tudi dela nekaterih drugih pomembnih umetnikov 15. in 16. stoletja. Razstava bo na ogled do 27. novembra.

Italija, Firence. Toskansko mesto Firence. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Italija, Firence.
Toskansko mesto Firence.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Postavitev po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa predstavi umetniški razvoj Piera di Cosima, od učnih let v delavnici Cosima Rossellija do odločilnega srečanja z umetnostjo Leonarda da Vincija in flamskih mojstrov. Ti so ga navdihnili, da je začel opazovati naravo ter elemente iz narave vključevati v svoje nabožne slike ter jim podeljevati simboličen pomen.

Italijanski renesančni slikar, arhitekt in pisec Giorgio Vasari ga je opisal kot osamljenega človeka, skorajda ljudomrzneža, kot nekonvencionalnega in ekscentričnega, določal ga je tudi neurejen videz.

Tako kot Leonardo da Vinci je tudi Piero di Cosimo pogosto eksperimentiral s slikarskimi tehnikami in to v času, ko so slikarji od jajčne tempere prehajali na oljno slikarstvo. To tudi pojasni, zakaj je veliko njegovih slik v precej slabem stanju.

Piero di Cosimo se je rodil v Firencah. Kot učenec Rossellija mu je v letih 1482-84 pomagal pri slikanju fresk v Sikstinski kapeli. Slikal je sakralne motive, alegorije, pejsaže in mitološke prizore, ki so polni fantastične romantike.