Slovenija 1.7.2015 13:42

Boris A. Novak: Pobuda Avstrije za vpis na Unescov seznam nekorektna, egoistična in neevropska

Lipica, 1. julija - Na potezo Avstrije, da na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine vpiše le špansko dvorno jahalno šolo na Dunaju, se je odzval tudi dolgoletni borec za ureditev statusa Lipice in lipicancev Boris A. Novak. To, da Avstrija status pribori zgolj svojim rejskim in konjeniškim organizacijam, je označil za nekorektno, egoistično in neevropsko pobudo.

Ljubljana. Pesnik Boris A. Novak. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pesnik Boris A. Novak.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

O skupni kandidaturi za vpis na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine se je že nekaj let dogovarjalo šest evropskih kobilarn lipicancev, a se je nedavno razvedelo, da je samostojno kandidaturo že oddala Avstrija. Po besedah v.d. direktorja Kobilarne Lipica Boštjana Bizjaka je Avstrija šla v prijavo dunajske jahalne šole ter klasične konjereje in konjeništva, pri čemer je v prijavi navedeno, da je avstrijska kobilarna v Pibru izvorna kobilarna lipicanca.

Novak je v odzivu izrazil "ogorčenje spričo novih mednarodnih zapletov ter nepripravljenosti in nesposobnosti slovenske vlade za sproprijem s strukturnimi problemi tega pomembnega segmenta naše kulturne in naravne dediščine". Po njegovem mnenju ima pravico do uvrstitve na Unescov seznam nedvomno Španska jahalna šola z Dunaja, ne pa tudi Kobilarna Piber, ki je bila ustanovljena šele po prvi svetovni vojni, ko je Avstrija izgubila zibelko lipicancev, Kobilarno Lipica, ustanovljeno že leta 1580. Zgodovinske pravice do Unescove zaščite ima torej Lipica, je poudaril.

Novak je spomnil, da je Društvo prijateljev Lipice pred 15 leti predlagalo zaščito Unesca kot najboljše zagotovilo prihodnosti lipiških lipicancev, slovenski predstavniki pri Unescu pa so to možnost raziskovali že v času, ko je Unesco zaščitil Škocjanske jame. Pri tem so naleteli na težavo, na katero so sicer v društvu zaman opozarjali - da komercialne dejavnosti, kot sta igralništvo in golf, ne ustrezajo kriterijem Unesca.

"Zmeraj znova se otepamo z nedorečeno, kratkovidno, dvolično in škodljivo politiko do Lipice in lipicancev, ki so jo vodile vse dosedanje slovenske vlade, vključno s sedanjo, ne glede na politične barve." Kadar izgube, ki jih povzroča komercialna dejavnost, postanejo preočitne, pa politiki in podjetniki po Novakovih besedah radi pokažejo na dežurne krivce - same konje, ki da pojedo preveč ovsa. A Novak težavo prepoznava v "drugi živalski vrsti - v ljudeh, točneje v tisti dveh podzvrsteh, ki se imenujeta 'slovenski politik' in 'slovenski podjetnik'".

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan je minuli teden za STA povedal, da projektna skupina, ki jo sestavljajo predstavniki ministrstva za kulturo, ministrstva, ki ga vodi, in kobilarne, nadaljuje z dejavnostmi za vpis na Unescov seznam. Prav tako s postopki vpisa nadaljujejo na ministrstvu za kulturo.

Za STA so na ministrstvu za kulturo dodali, da so bili o prijavi Avstrije obveščeni: "Proučujemo jo, ter bomo, v kolikor bo to potrebno, ustrezno reagirali v interesu slovenske kandidature." Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se nameravajo na potezo Avstrije odzvati na bilateralni in mednarodni ravni, po običajnih kanalih.

Z ministrstva za zunanje zadeve so sporočili, da so seznanjeni z avstrijsko nominacijo, ki je bila vložena že 24. marca 2014. Nominacija bo obravnavana na desetem zasedanju Medvladnega odbora Unesco za zaščito nesnovne kulturne dediščine, ki bo potekalo med 30. novembrom in 4. decembrom v Windhoeku v Namibiji. Slovenija ni članica tega odbora.