Svet 2.7.2015 5:30

V francoskem Metzu razstava Andy Warhol Underground

Metz, 2. julija - V francoskem Meztu so v Centru Pompidou na ogled postavili razstavo z naslovom Andy Warhol Underground. Z aluminijasto folijo prekrite stene in rdeča zofa obiskovalcu pričarajo vzdušje, ki je sredi 60. let minulega stoletja vladalo v Warholovem newyorškem studiu, slavni Factory.

Kitajska, Šanghaj. Delo Andyja Warhola. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Šanghaj.
Delo Andyja Warhola.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Postavitev dopolnjujejo glasba ameriške rock skupine The Velvet Underground, ki sta jo ustanovila Lou Reed in John Cale, srebrni oblaki, ki lebdijo nad prostorom, in projekcije izsekov iz Warholovih filmov.

"Pop art sta utemeljila Jasper Johns in Robert Rauschenberg, Warhol je v tej igri le sodeloval. Zato je želel početi še kaj drugega," besede kustosinje razstave in vodje Centra Pompidou Metz Emme Lavigne povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Svojo Factory, ki je med letoma 1962 in 1984 delovala na treh različnih lokacijah v New Yorku, je Warhol spremenil v prostor za eksperimente in srečevališče. Bil je producent skupine The Velvet Underground, snemal je 16-milimetrske filme, oblikoval ovitke plošč in ustvarjal prostorske instalacije.

Razstava v Metzu bo na ogled do 23. novembra.

Warhol (1928-1987) velja za eno najpomembnejših in najbolj enigmatičnih osebnosti moderne umetnosti. Rodil se je leta 1928 v Pittsburghu slovaškima izseljencema Ondreju in Juliji Varhola. Umrl je leta 1987, star 58 let.

Svoj umetniški izraz je začel razvijati v začetku 60. let minulega stoletja pod vplivom francoskega umetnika Marcela Duchampa in dadaistov. Upodabljal je jušne konzerve, medijske zvezde, zgodovinske osebnosti, pogosto pa kar samega sebe.

Med njegova ikonična in najbolj razvpita dela sodijo podobe Marilyn Monroe, 100 konzerv in Campbellove juhe. Ustvarjal je tudi eksperimentalne filme, kot so Dekleta iz Chelsea, Osamljeni kavboj, Hranjenje, Poljubljanje ter Spanje.