Slovenija 3.7.2015 6:00

Ljubljanski grafični bienale praznuje 60 let delovanja

Ljubljana, 3. julija - Ljubljanski grafični bienale letos praznuje 60 let neprekinjenega delovanja. Prvo mednarodno grafično razstavo so v ljubljanski Moderni galeriji odprli na današnji dan leta 1955, ob deseti izdaji se je preimenovala v bienale. Letošnji, 31. grafični bienale, ki bo vrata odprl konec avgusta, nosi naslov Nad tabo/ti.

Ljubljana. Grafični bienale. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana.
Grafični bienale.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljanski grafični bienale je v specifičnih geopolitičnih okoliščinah bivše Jugoslavije postal edinstveno odprto in demokratično prizorišče za srečanja umetnikov z vsega sveta. Od samega začetka do konca 90. let minulega stoletja je bil samozavesten sledilec modernističnega univerzalizma, pod katerega okriljem so se poleg zvenečih imen z Zahoda predstavljali tudi umetniki iz nekdanje Vzhodne Evrope in v velikem številu tudi uradni umetniški predstavniki držav članic gibanja neuvrščenih.

Bienale odtlej nenehno odraža razvoj in spremembe na področju grafične likovne umetnosti. V novem tisočletju je radikalno premaknil meje tega medija in na novo opredelil pojem grafike. Zadnji, 30. bienale leta 2013 se je posvetil naravi grafičnih procesov in prikazal načine, kako se sodobni umetniki odzivajo na sredstva in orodja sodobne komunikacije.

Letošnji bienale bo potekal od 28. avgusta do 3. decembra, kuratorka je Nicola Lees. Njegov naslov Nad tabo/ti je prepisan z bežnega zapisa v kotu risbe Martina Kippenbergerja. Kot so zapisali v Mednarodnem grafičnem likovnem centru (MGLC), se zdi kot nerešena enačba ali domneva, ki nakazuje nestalnost podobe, ki jo je mogoče reproducirati.

Bienale raziskuje, kako vizualni umetniki uporabljajo tehnike reproduciranja kot strategije za komunikacijo in pretok. Obenem preiskuje potencial tega, kar je mogoče v neskončnost kopirati, in se pri tem usmerja na nešteta možna razumevanja pojma reprodukcije.

Gibljiva podoba je temeljna za sodobno informacijsko ekonomijo. Postavljanje podobe v gibanje, ko ta trči ob fiksne okvire tiskane ali označene površine, vzpostavi krhko ravnovesje sil med umetniškimi deli. Ta nestabilnost se kaže v zasnovi razstave, ki se skuša upreti linearnosti in sklenjenosti ter namesto tega s poudarjanjem nelogičnega in asociativnega zrcali ustvarjalni proces sodelujočih umetnikov, so še zapisali v MGLC.

Osrednja razstava bienala Nad tabo/ti bo na ogled v MGLC, parku Tivoli, na Jakopičevem sprehajališču, v Narodni univerzitetni knjižnici in v Galeriji Kresija. Razstava nagrajenke prejšnjega bienala Marie Elene Gonzalez bo postavljena v Galeriji Cankarjevega doma, bienale pa bo ponudil še več spremljevalnih razstav.

Gonzalezova je prejemnica osrednje nagrade grand prix za serijo del Govorica dreves, razstavljeno na 30. grafičnem bienalu v Ljubljani. Za letošnji bienale je nagrajeno serijo dopolnila z najnovejšo produkcijo, narejeno posebej za razstavo v Ljubljani. Gonzalezova je v osnovi kiparka, vendar svoje projekte inovativno širi tudi na področja grafike, komponirane glasbe in performansa.