Svet 3.7.2015 0:30

V Karlovyh Varyh danes začetek 50. mednarodnega filmskega festivala

Karlovy Vary, 3. julija - V čeških Karlovyh Varyh se danes začenja 50. mednarodni filmski festival. Odprl ga bo film Orena Movermana Time Out of Mind, v katerem je v glavni vlogi zaigral Richard Gere. Gere bo na festivalu tudi prejel nagrado kristalni globus za izjemen prispevek k svetovni kinematografiji. V glavnem tekmovalnem programu festivala bodo prikazali 13 filmov.

Ljubljana. Kino, kino dvorana, film. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino, kino dvorana, film.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Poleg glavnega bodo tekmovalne filme prikazali še v treh programih - Vzhodno od Zahoda, tekmovalnem programu neodvisnih igranih filmov, ki bodo na festivalu doživeli svetovno, mednarodno ali evropsko premiero in programu dokumentarnih filmov.

Jubilejna izdaja festivala se ponaša s posebnim programom Šest bližnjih srečanj. Zanj je šest mednarodno priznanih režiserjev, povezanih z minulimi izdajami festivala, izbralo vsak po en film, ki je odločilno zaznamoval njegovo ustvarjanje.

Na letošnjem festivalu bodo prikazane tudi štiri slovenske koprodukcije. Mednarodno premiero bo doživela hrvaško-slovenska-srbsko-črnogorska koprodukcija Ti me nosiš, celovečerni prvenec režiserke Ivone Juka. Film bo prikazan v tekmovalnem programu Vzhodno od Zahoda.

V program Horizonti je vključena slovenska manjšinska koprodukcija Zenit (Zvizdan) režiserja Dalibora Matanića, hrvaško-slovenska koprodukcija Kosec režiserja Zvonimirja Jurića, pa se je uvrstila med desetih evropskih filmov, ki bodo predstavljeni v sekciji filmskih kritikov revije Variety.

V sekciji Drugi pogled bodo prikazali še ciprsko-grško-slovensko koprodukcijo Impressions of a drowned man režiserja Kyrosa Papavassiliousa.

Festival se bo sklenil 11. julija.