Slovenija 6.7.2015 0:30

V Cankarjev domu nocoj Poljski rekviem Krzysztofa Pendereckega

Ljubljana, 6. julija - V Cankarjevem domu bo nocoj v sklopu 63. Ljubljana festivala nastopil poljski skladatelj in dirigent Krzysztof Penderecki. Skupaj z Orkestrom Slovenske filharmonije, tremi zbori in štirimi solisti bo izvedel eno svojih najpomembnejših del - Poljski rekviem, posvečen nekaterim tragičnim dogodkom v poljski zgodovini in njenim junakom.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Penderecki je prejemnik številnih glasbenih nagrad na Poljskem in v tujini, med drugim treh grammyjev, in velja za pionirja moderne glasbe ter raziskovalca novih izraznih možnosti inštrumentov in človeškega glasu. Časopis The Guardian ga je razglasil za največjega živečega poljskega skladatelja. Ponaša se tudi z nazivom častni doktor kar 28 svetovnih univerz.

V opusu Pendereckega, ki še vedno sklada, so tri operna dela, simfonije, koncertne skladbe, komorna dela in velike vokalno-inštrumentalne partiture. Nekatere od njih so nastale kot spomin na grozljiva dogajanja in tragedije 20. stoletja.

Prav tako je zgodovinsko zaznamovan Poljski rekviem, ki velja za eno najpomembnejših in najdaljših skladateljevih del. Rekviem slogovno sodi k delom v neoromantičnem glasbenem jeziku poznih 70. let, prepleten pa je tudi z elementi eksperimentiranja, značilnega za skladateljevo zgodnje obdobje.

Penderecki ga bo nocoj v vlogi dirigenta v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma izvedel skupaj z Orkestrom Slovenske filharmonije, Zborom Slovenske filharmonije, Zborom Opere SNG Maribor, Komornim zborom Ave in štirimi solisti - sopranistko Iwono Hossa, mezzosopranistko Agnieszko Rehlis, tenoristom Adamom Zdunikowskim in basistom Liudasom Mikalauskasom.