Slovenija 6.7.2015 5:00

V dunajskem muzeju Belvedere razstava Klimt in Ringstrasse

Dunaj, 6. julija - V dunajskem muzeju Spodnji Belvedere so na ogled postavili razstavo Klimt in Ringstrasse. Z njo v letu, ko mineva 150 let od odprta dunajske Ringstrasse, pozornost posvečajo enemu najbolj karizmatičnih slikarjev obdobja gradnje te krožne aleje, ki je odločilno zaznamoval svoj čas, so zapisali na svoji spletni strani.

Hrvaška, Zagreb. Razstava reprodukcij slik Gustava Klimta. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Razstava reprodukcij slik Gustava Klimta.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Zgodovina Ringstrasse sega v leto 1857, ko je Franc Jožef ukazal tedanje vojaško zemljišče z obzidjem okrog središča mesta nadomestiti z razkošnim bulvarjem in reprezentativnimi stavbami ter tako povezati mestno središče s predmestjem.

Na mednarodnem natečaju so izbrali najboljše osnutke za ureditev te 57 metrov široke in pet kilometrov dolge aleje, obdane z javnimi stavbami, trgi in parki. Za uresničitev celotnega projekta so izbrali najboljše arhitekte, med katerimi so bili Theophil von Hansen, Heinrich von Ferstel, Gottfried Semper in Carl von Hasenauer.

Od začetka gradnje do delnega uradnega odprtja 1. maja 1865 je trajalo le sedem let, celotna gradnja pa je potekala več kot pol stoletja. Največji gradbeni projekt v zgodovini Dunaja predstavlja prehod od fevdalnega rezidenčnega mesta v evropsko prestolnico in velja za enega najlepših bulvarjev na svetu.

Ob Ringstrasse so nanizane najpomembnejše stavbe na Dunaju, kot so Dunajska državna opera, Hofburg, Umetnostnozgodovinski in Prirodoslovni muzej, parlament, mestna hiša, univerza, Burgtheater, cerkev Votivkirche, borza ter številne razkošne palače, parki in vrtovi.

Poslopja, kot so Burgtheater, Umetnostnozgodovinski in Prirodoslovni muzej na eni strani predstavljajo vodstvene težnje monarhije, zgradba Neue Hofburg predstavlja politično moč cesarske hiše, poslopja, kot sta parlament ali borza, pa, kot piše na spletni strani muzeja, pričajo o vedno večji moči boržuazije.

Razstava Klimt in Ringstrasse predstavlja pol stoletja razvoja v umetnosti v času gradnje te aleje. Izpostavi tudi mecene in zbiratelje, ki so tedaj odigrali pomembno vlogo.

Na njej je ob delih tedaj mladega in obetavnega slikarja Gustava Klimta med drugim mogoče videti dela slikarja Hansa Makarta in še nekaterih drugih umetnikov. Klimt je predstavljen z zgodnejšimi deli, ki sodijo v čas vrhunca in konca gradnje Ringstrasse. Med drugim so razstavljene njegove slike za Burgtheater in Umetnostnozgodovinski muzej.

Na razstavi so ogled na ogled tudi predmeti iz zapuščin mecenov, kot so bil Friedrich von Leitenberger, Nikolaus Dumba ali družina Bloch-Bauer.

Gustav Klimt se je rodil na Dunaju, kjer je obiskoval šolo za umetno obrt. Od leta 1879 je delal pri Makartu, leta 1883 pa je odprl lasten studio, specializiran za stensko slikarstvo. Leta 1897 je na Dunaju ustanovil umetniško skupino Dunajska secesija (Wiener Sezesion). Umetniki secesije so se upirali tedanji klasični umetniški smeri in si prizadevali za preporod umetnosti.

V letih 1900-1903 je Klimt ustvarjal stropne alegorične poslikave za Univerzo na Dunaju, ki pa so povzročile škandal. Začetek nove ustvarjalne faze v njegovem delu je pomenil Beethovnov friz, nastal za XIV. secesijsko razstavo leta 1902. V njej sta bili v ospredju ornamentika ter zlata barva, svoj vrhunec pa je doživela leta 1907/08 s sliko Poljub.

Razstava bo odprta do 11. oktobra.