Slovenija 6.7.2015 13:41

Na Univerzi v Ljubljani poletna šola o kulturnem menedžmentu

Ljubljana, 6. julija - Na Univerzi v Ljubljani (UL) bo prihodnji teden potekala prva poletna šola o kulturnem menedžmentu. Poletna šola je rezultat sveta za umetnost, ki je na UL začel delovati lani, organizacijo je prevzela Ekonomska fakulteta. Njen namen je predstaviti menedžerska orodja v kulturi in interdisciplinarno povezati znanje članic univerze.

Ljubljana. Ekonomist Bogomir Kovač. Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana.
Ekonomist Bogomir Kovač.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Ljubljana. Univerza v Ljubljani. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Univerza v Ljubljani.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Povezati akademije in fakultete UL ter dati večji pomen umetnosti tako znotraj kot zunaj univerze, kjer lahko vstopa v različne dejavnosti, tudi gospodarske, je bila vodilna misel pri ustanovitvi sveta za umetnost. Poletna šola bo tako združila znanje Ekonomske fakultete in Fakultete za družbene vede z znanjem umetniških akademij.

Šola bo potekala od 13. do 15. julija, prijavljenih je okrog 45 udeležencev, večinoma študentov UL, pri čemer prednjačijo tisti iz umetniških smeri.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal profesor na Ekonomski fakulteti Bogomir Kovač, bo tretjina programa namenjena akademskim temam iz kulturnega menedžmenta, tretjina bo delavnic oziroma bodo slušatelji obiskali različne prireditve, tretjina pa bo namenjena prenosu znanj kulturnih inštitucij tako na državni kot mestni ravni. Organizatorji predvsem želijo s praktičnimi primeri in dobrimi praksami predstaviti izhodišča kulturnega menedžmenta.

Poletna šola bo povezana s prvim poletnim festivalom in šolo stare glasbe, ki jo bo od 9. do 15. julija organizirala Akademija za glasbo pod imenom Academia musicae antiquae labacensis. Po besedah dekana Andreja Grafenauerja se bodo prepletale tako vsebine kot udeleženci obeh šol. Sicer pa želijo s tečajem stare glasbe zapolniti vrzel v izobraževanju zlasti godalnih instrumentov; v ta namen so v goste povabili profesorja baročne violine Enrica Gattija.

V okviru festivala bodo izvedli šest koncertov, med njimi bo veliki otvoritveni koncert z znamenitimi Večernicami Claudia Monteverdija.

Kot je na predstavitvi poudaril rektor UL Ivan Svetlik, tudi umetnost bogati vedenje in izkustva na področju znanosti. Prepričan je namreč, da samo povezovanje med različnimi disciplinami lahko obrodi vrhunske rezultate, saj največji dosežki v znanosti nastajajo na njihovem stičišču.