Svet 7.7.2015 5:00

Ob začetku festivala v Bayreuthu bo ponovno odprl vrata Muzej Richarda Wagnerja

Bayreuth, 7. julija - Muzej skladatelja Richarda Wagnerja v Bayreuthu bo po petih letih prenove ob letošnjem festivalu v tem bavarskem mestu ponovno odprl vrata za obiskovalce. Od 26. julija bodo ti ponovno dobrodošli v hiši Wahnfried, v kateri je skladatelj z družino živel med letoma 1813 in 1883. Prenova je stala približno 20 milijonov evrov.

Nemčija, Bayreuth. Hiša Wahnfried - muzej Richarda Wagnerja. Foto: Ksenija Brišar/STA Arhiv STA

Nemčija, Bayreuth.
Hiša Wahnfried - muzej Richarda Wagnerja.
Foto: Ksenija Brišar/STA
Arhiv STA

V sklopu prenove so po pisanju nemške tiskovne agencije dpa v muzeju prenovili tudi razstavni koncept. V hiši Wahnfried sta predstavljena življenje in delo Richarda Wagnerja, v hiši Siegfried-Wagner, ki stoji zraven in ki so jo sedaj prvič odprli za javnost, pa so postavil stalno razstavo, ki tematizira povezave Bayreutha z nacistično diktaturo in odnos Wagnerjeve družine z Adolfom Hitlerjem.

V novogradnji je predstavljena še zgodovina festivala v Bayreuthu, med drugi so razstavljeni historične scenografije in kostumi. Poleg tega v njej načrtujejo več priložnostnih razstav. Prva, ki se bo ukvarjala z zgodovino hiše Wahnfried, bo na ogled od 27. julija do januarja prihodnje leto.

Hišo Wahnfried so zgradili v 70. letih 19. stoletja. Družina Wagner se je vanjo vselila leta 1874. Od leta 1976 je v hiši, ki je bila močno poškodovana med 2. svetovno vojno, urejen Muzej Richarda Wagnerja.

Richard Wagner (1813-1883), ki velja za utemeljitelja opere kot celovitega glasbenodramskega gledališkega projekta - gesamtkunstwerka, se je rodil v Leipzigu. Po osnovni usmeritvi je bil romantik. Uvedel je t.i. neskončno melodijo, v kateri so se združile do tedaj ločene operne oblike v en sam glasbeni tok, ki je iz ene epizode prehajal v drugo kot melodični vodilni motiv, vezan na posamezne like in ideje. Odprl je pot k novi glasbi in atonalnosti. Tematsko se je opiral predvsem na germansko mitologijo.

Letošnji festival v Bayreuthu bo potekal od 25. julija do 28. avgusta.