Svet 7.7.2015 6:00

Britanska glasbena revija NME od septembra brezplačna

London, 7. julija - Revija NME, več desetletij vodilna britanska publikacija o kitarski glasbi, bo od septembra dalje brezplačna. Uredništvo se je za to potezo odločilo, ker je zanimanje za tednik med bralci padlo pod število 15.000. Revija, nastala leta 1952 pod imenom New Musical Express, bo izšla v 300.000 izvodih, dosegljiva bo na postajah, univerzah in trgovinah.

Urednik Mike Williams je dejal, da ne bi mogel biti bolj navdušen nad naslednjo stopnjo njihovega razvoja. "Cilj vseh naših raziskav in razvoja je bil najti novo in domiselno pot, da se bolj kot kdajkoli povežemo z vami, našim občinstvom," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisal na spletni strani nme.com.

"V 63 letih obstoja se je NME večkrat preoblikovala, razvoj v letu 2015 pa je naš najdrznejši korak doslej," je še dodal.

NME je v preteklosti zabeležila več kot 300.000 prodanih izvodov, z naslovnimi in drugimi zgodbami je bila celo povod za nastanek ali razpad skupin. Toda število kopij, ki je krožilo med bralci, je več let padalo. Med julijem in decembrom lani so jih prodali zgolj 13.995, še poroča AFP.

Po trditvah uredništva NME prek digitalnih medijev vsak teden doseže 3,9 milijona ljudi. V ta podatek je vključena tudi spletna stran nme.com, ki je bila ob zagonu leta 1996 ena prvih spletnih strani te vrste.